Sve kategorije Down Arrow
Bela tehnika
Bela tehnika
Mali kućni aparati
Mali kućni aparati
Televizori, Audio i Video
Televizori, Audio i Video
Telefoni
Telefoni
IT Shop
IT Shop
Klime, grejanje i kvalitet vazduha
Klime, grejanje i kvalitet vazduha
Dronovi, foto-aparati, kamere
Dronovi, foto-aparati, kamere
Konzole i gaming
Konzole i gaming
Nega kose, tela i lica
Nega kose, tela i lica
Sport, razonoda i rekreacija
Sport, razonoda i rekreacija
Bebe i deca
Bebe i deca
Smart Home
Smart Home
Uradi sve sam
Uradi sve sam
Sve za kućne ljubimce
Sve za kućne ljubimce
Auto-oprema
Auto-oprema
Prati pošiljku
Trenutni status pošiljke
There is no tracking

Ukoliko imaš kreiranu porudžbinu, potrebno je da se uloguješ kako bi bila omogućena opcija da u svakom trenutku imaš uvid u kom je statusu tvoja pošiljka

Tehnomanija
Korpa
Empty cart

Tvoja korpa je prazna

  Sign In / RegisterWish ListFind a Store

  Projektori i platna

  Projektori svoju primenu pronalaze u različitim životnim sferama – poslovnim, školskim i zabavnim zbog jednog ključnog razloga. Projektori rad, učenje i gledanje TV sadržaja predstavljaju na znatno višem nivou, na velikom platnu.

  Osim toga, tu je i niz drugih benefita koji projektori donose u pojedinačnim navedenim oblastima. A na tebi je samo da se u skladu sa tvojim potrebama odlučiš za projektor čije ćeš prednosti moći da iskoristiš na najbolji način.

  Međutim, kako je kupovina projektora usled mora tehničkih termina naizgled težak zadatak, potrudićemo se da ti kroz ovaj kratki vodič za kupovinu projektora pomognemo da izabereš najbolji projektor za sebe.

  Sortiraj prema:
  Popularnosti
  1 - 4 od 40 proizvoda
  Prikaži još

  LCD, DLP ili LCOS projektor?

  Prema tehnologiji prikaza slike sa projektora na zid ili projektorsko platno, projektori se mogu podeliti na LCD, DLP i LCOS projektore.

  LCD projektori zasnivaju rad na LCD matricama koja rezultira kvalitetnom slikom, visokom rezolucijom. Najćešće se primenjuju u manjim kancelarijama, sobama ili učionicama.

  Nasuprot LCD projektorima, DLP projektori pri radu koriste matrice ogledala, koje usmeravaju svetlost i dalje je prenose na sliku. Usled nepostojanja kolor točka, i u odnosu na prethodnika mnogo su lakši za održavanje.

  LCOS projektori se danas i ne pronalaze tako često, ali ukratko predstavljaju spoj funkcionalnosti LCD i DLP projektora.

  Saveti za kupovinu projektora kroz 5 koraka

  Ako si nadomak da kupiš projektor za svoje potrebe važno je da razmotriš neke od osnovnih karakteristika koje će ti pomoći da doneseš najbolju odluku.

  Glavni faktori pri kupovini projektora su:

  • Udaljenost
  • Rezolucija
  • Kontrast
  • Osvetljenost
  • Povezivanje

  Udaljenost projektora od izvora

  Domet projektora, je možda jedna od ključnih stvari i treba joj dati nešto više značaja. Postoje četiri standardna dometa - ultra short throw ratio, short throw ratio, standard throw ratio i long throw ratio.

  Projektore sa ultra kratkim dometom možeš postaviti na svega 20 cm od projektorskog platna. Projektor sa kratkim dometom postavlja se na nekih 1.6 metara, a standardni projektori na 4 m.

  Dok u posebnim slučajevima gde su prostorije za projektovanje veće, odličan izbor je projektor sa dugim dometom, čija je optimalna udaljenost oko 11 metara.

  Rezolucija – Full HD kao siguran izbor

  Veličina rezolucije se izražava kroz pixele. Što je veći broj piksela, time je slika kvalitetnija, detalji su uočljiviji. Na današnjim projektorima učestale su sledeće rezolucije: XGA ( 1024 x 768 px), HD Ready ( 1366 x 768 px), Full HD ( 1920 x 1080 px ), 4K UHD (3840 x 2160 px). Svaka od njih odgovarajuća je za određene potrebe.

  Sa XGA rezolucijom odražavaćeš odlične prezentacije, sa Full HD projektorom moćićeš prezentacije da obogatiš kvalitetnim video sadržajem. Dok birajući 4K UHD projektore, uživaćeš u kućnom bioskopu kao nikad do sada.

  Kontrast – posebno važna stavka kod kućnog projektora

  Za dubinu slike i detalje senke zadužen je kontrast koji predstavlja razliku između nasvetlijih i najtamnijih delova slike. Kontrast je posebno bitan kada se bira projektor za kućne bioskope.

  Ukoliko tražiš projektor za kućni bioskop poželjno je da izabereš onaj sa kontrastom 10.000:1, dok ti je kod poslovnih projektora dovoljan i manji kontrast odnosa 2000:1.

  Lumeni naspram ambijentalnog osvetljenja

  Kako bi dobio svetliji prikaz slike koji će biti jasan na različitim udaljenostima i bez obzira na osvetljenje, bitno je da obratiš pažnju na broj lumena kod projektora.

  Na primer, ako u prostoriji gde ćeš postaviti projektor imaš mogućnost blokiranja spoljne svetlosti, dovoljna ti je osvetljenost oko 3.000 lumena.

  Kod projektora za svetlije i veće prostorije, kao što su konferencijske sale potreban ti je projektor sa 4.000 lumena i do maksimalnih 6.000 lumena.

  Povezivanje projektora sa audio i video izvorima

  Nakon što odabereš projektor uzimajući u obzir prethodne karakteristike, obrati pažnju na priključke za povezivanje sa video, kao i sa audio izvorom i utvrdi da su kompatibilni.

  Projektori uglavnom imaju USB, VGA, HDMI, DVI port, a u poslednje vreme učestao je i bežični način povezivanja koristeći Wi-Fi, koji dodatno olakšava korišćenje projektora.

  Dodatno treba pogledati i audio izlaze u slučaju da ti zvuk sa primarnog izvora nije dovoljan, možeš ga unaprediti povezivanjem sa dodatnim zvučnicima.

  Dodatne funkcionalnosti projektora

  Projektori pored osnovnih, mogu posedovati i neke dodatne opcije koje korišćenje projektora poboljšavanju. Samo neke od njih su postojanje glasovnog asistenta, podešavanje zuma, Wi-Fi konekcija, 3D režim, ozvučenje.

  Glasovni asistent može da ti bez korišćenja daljinskog, samo svojim glasom omogući da upravljaš projektorom. Neki od najaktuelnijih asistenata su Amazon Alexa i Bixby.

  Nakon što budeš postavio projektor na adekvatno mesto jednostavnim podešavanjem zuma dobićeš željenu veličinu slike bez daljeg pomeranja projektora.

  Wi-Fi konekcija oslobađa te često velikih kablova, koji mogu da ometaju kretanje tokom korišćenja projektora i dodatno otežaju držanje prezentacija.

  3D funkcija je posebno poželjna kod projektora za kućni bioskop kako ti ona omogućava da doživiš 3D bioskopsko iskustvo kod kuće, ujedno koristeći 3D naočare.

  Dobro ozvučenje pružiće ti bolji finalni utisak tokom gledanja filmova, ali i održavanja prezentacija koje kroz slajdove sadrže multimedijalni sadržaj.

  Oprema za projektore

  Nakon što budeš odabrao projektor za svoje potrebe, na red dolazi i dodatna oprema – nosač za projektor, platno za projektor i prezenter koja ti njegovo korišćenje može učiniti dodatno boljim.

  Nosač za projektor će ti pomoći da projektor montiraš na plafon i na taj način pružiće ti mnoštvo benefita. Bićeš siguran da je projektor postavljen na bezbedno mesto, uštedećeš na prostoru, imaćeš savršen ugao gledanja, isključuje se ometanje tokom prezentacije usled prolaska učesnika.

  Platna za projektor se koriste za projektovanje sve učestalije iz vrlo dobrih razloga. Za razliku od zida na kome su često prisutne neravnine, odsjaj, sa platnom za projektor dobićeš savršen ekran za prikaz željenog sadržaja, gde će slika biti kristalno jasna.

  Prezenter je dodatni uređaj koji će ti omogućiti da na bežičan način, koristeći samo baterije u prezenteru, lako upravljaš slajdovima, grafikonima i drugim sadržajem.

  Pronađi idealan projektor u zavisnosti od potreba!

  Bilo da ti je projektor potreban za posao, nastavu ili kuću, Tehnomanija ti nudi odličan izbor modela različitih rezolucija, osvetljenosti, dometa.

  Pored projektora tu je i fantastična dodatna oprema – nosači za projektor, platna za projektor i prezenteri koje iskustvo korišćenja projektora unapređuju.

  Na raspolaganju su ti svetski brendovi Epson, Samsung koji će te oduševiti pristupačnim cenama i specifikacijama koji njihovi projektori nude.

  Pogledaj našu ponudu projektora, odaberi svoj model i iskoristi prednosti velikog platna