APPLE

Kompanija Apple osnovana je davne 1976. godine i već više od 30 godina predstavlja najuticajnije ime u svetu računarskih tehnologija. Iza ovog brenda stoje neki od najpopularnijih gedžeta na svetu, poput iPad tableta, iPhone telefona, MacBook računara i iPod media plejera. Inovativnim tehnologijama i modernim dizajnom svojih proizvoda Apple je u nekoliko navrata do sada menjao svetske IT tokove donoseći kupcima funkcionalna, vizuelno veoma atraktivna, zabavna i krajnje primenjiva računarska rešenja.


Iza kompanije Apple, odnosno njenog nastanka stoje tri drugara:  Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne koje sve veže kompanija Atari za koju su radili pre nego su odlučili da sami krenu napred. Prvi računar koji je lansiran sa logom Apple-a zvao se Apple-1 i ručno je napravljen od strane Steve Wozniak-a, a prodat je za tada fantastičnih 666.66 dolara. Kasnije je usledilo lansiranje još nekoliko  modela i predstavljanje Lisa računara sa GUI grafičkim interfejsom.


 
Devedesetih godina prošlog veka Apple je pokušao da se istakne i u svetu fotografije, međutim uspeh je izostao, ali je zato Jobs na polju animacije postigao neverovatan uspeh sa kompanijom Pixar koju je kasnije prodao kompaniji Disney.

Najveći pomak napred kompanija Apple je doživela početkom 21 veka predstavljanjem iPod plejera i iTunes prodavnice koja je već u prvoj godini postojanja prodala preko 70 miliona pesama. Kasnije su svetlost dana ugledali iMac računari, pa Mac mini mašine, kao i brojni drugi uređaji koji su mnogim korisnicima promenili živote. Najveći i najznačajniji korak napred dogodio se 2007. godine kada je svetlost dana ugledao iPhone telefon, a samo par godina kasnije 2010. pojavio se i legendarni iPad tablet.

Apple danas predstavlja jednu od najvrednijih kompanija na svetu i ime koje okuplja najveći broj potrošača.