Zamenite staru tehniku za vrednosne vaučere – Tehnomanija i E-reciklaža zajedno za čistije okruženje

  70

Skoro svako od nas kod kuće poseduje elektronski ili električni uređaj koji je dotrajao i trebalo bi ga zameniti novim. Međutim, postavlja se pitanje šta uraditi sa starom sirovinom i kako je odložiti na bezbedan način, a time ne zagaditi životnu sredinu u kojoj živimo? 

Tehnomanija kao društveno odgovorna kompanija u saradnji sa E – Reciklažom će vam pomoći u tome. Zamenite svoje stare elektronske uređaje za vrednosne vaučere za kupovinu u Tehnmanija prodavnicama.

 

Ciljevi reciklaže

 

Osnovni cilj reciklaže je štednja resursa, odnosno materijala koji potiču iz prirode, a ima ih ograničeno. Potrebno je iskoristiti materijal više puta ako je to moguće i time očuvati prirodu iz koje ih uzimamo.

Drugi cilj reciklaže je štednja energije. Nema trošenja energije u primarnim procesima, kao ni u transportu koji te procese prati, a dobija se dodatna energija sagorevanjem materijala koji se ne recikliraju pa je zato ovo vrlo važna stavka kada je u pitanju odlaganje otpada.

Isto tako važno je zaštititi životnu sredinu od otpadnih materijala koji uništavaju životnu okolinu, a to je ono što se reciklažom može postići.

Pored svih prednosti, recikliranje će podstaći otvaranje novih radnih mesta, jer procesi u reciklaži materijala podrazumevaju ulaganje znanja i rada, što svakako stvara potrebu za novim radnim mestima.

Recikliranje elektronskog otpada

 

 

Šta sve mogu da recikliram?

 

Živimo u društvu u kome tehnologija napreduje velikom brzinom. Brzo se unapređuju performanse uređaja pa ih ljudi često menjaju, a sve veći broj njih postaje zastarela oprema koja se ne koristi. Elektronski otpad (EE otpad) predstavlja sve električne uređaje poput računara, televizora, mobilnih telefona, frižidera, a koji više nisu u funkciji i ne mogu da se koriste. Zato odložite zastarelu tehniku na pravo i bezbedno mesto kako bismo zajedničkim snagama doprineli boljoj i zdravijoj okolini koja nas okružuje.

 

Kada i gde mogu da predam otpad na recikliranje?

 

Prirodi bi trebalo do 1000 godina da preradi samo jedan bačen stari televizor. Ukoliko pustimo prirodu da sama reši problem recikliranja, onda će joj trebati upravo toliko godina, zato je važno da svako od nas pruži delić napora za lepšu i zdraviju životnu sredinu.

Recikliranje zapravo znači izdvajanje, preradu određenog materijala iz otpada i njegovo ponovno korišćenje, odnosno izradu nekih novih proizvoda iz prvobitnog uređaja.

Ne morate više da odlazite do određenih centara za reciklažu kako biste odložili elektronski i električni otpad jer E reciklaža vozilo dolazi do vašeg stana direktno. Sve što je potrebno jeste da pozovete 0800 – 085 – 085, zakažete preuzimanje havarisanog uređaja ili više njih i E – reciklaža vozilo će doći do vašeg stana. Svakog dana od 9 do 20 časova za preuzete uređaje dobićete Tehnomanija vaučer u vrednosti od 300, 500 ili 1.000 RSD koje možete iskoristiti za kupovinu novih uređaja. 

U zavisnoti od vrste uređaja koje predajete E-reciklaži određuje se vrednost vaučera. Ono što treba da znate jeste da za svaki predati uređaj dobijate jedan vaučer i to na licu mesta u trenutku predaje. Ovlašćeno lice za prikupljanje stare tehnike će odrediti koliko vredi vaša neispravna tehnika i u zavisnosti od procene dati vaučer od 300, 500 ili 1000 dinara koje kasnije možete iskoristiti za kupovinu tehnike u Tehnomanija radnjama.

Na ovaj način želimo da podstaknemo ljude da recikliraju i manje zagađuju svoju okolinu električnim i elektronskim otpadom. EE otpad spada u kategorije opasnog otpada. Da bi smo očistili Srbiju moramo da radimo zajedno. Ako reciklaža ne postane deo naše svakodnevnice u tom slučaju ne možemo zamisliti bilo kakav celovit sistem upravljanja otpadom.

Pilot projekat „Ko reciklira, profitira“ u saradnji sa E – reciklažom, započet je u maju 2017. godine u Nišu, a sada možemo sa radošću da vas obavestimo da je proširen na Beograd i Novi Sad. 

Ko reciklira, profitira!

Zašto je bitno da recikliramo?

Električni i elektronski otpad zbog sadržaja materijala koji su sadržani u njima, smatraju se kancerogenim ili otrovnim (berilijum, kadmijum, olovo, živa). Iz tog razloga on ne sme da dospe u zemlju ili vodu, jer ugrožava ne samo životnu okolinu već i zdravlje ljudi. Dragoceni metali izdvajaju se spaljivanjem na otvorenom što opet nije dobro, jer dovodi do zagađenja vazduha.

Najbolja opcija je zamena vaših starih uređaja za vaučer u Tehnomaniji. Ako imate zastarelu elektronsku opremu: električne kućne aparate ili računarsku opremu, nikako je nemojte baciti. Kontaktirajte nas, a mi ćemo doći do vas i besplatno preuzeti sav otpad koji imate, bez obzira na prikupljenu količinu.

Oslobodite se starog uređaja i kupite novi sa određenim popustom koji ostvarujete recikliranjem otpada koji vam više nije potreban.

Ovakvi uređaji se najvećim delom mogu reciklirati, jer su izgrađeni od različitih vrsta materijala pa su dosta fleksibilni za reciklažu. One komponente koje je moguće reciklirati, odvajaju se i onda se tope kako bi se dobila sirovina potreba za proizvodnju novih uređaja.

 

Reciklaza EE otpada

 

Pogodni materijali za reciklažu

U pogledu mogućnosti ponovnog iskoršćenja, materijali mogu biti reciklabilni. To bi značilo da se takvi proizvodi mogu ponovo vratiti u proces proizvodnje i opet iskoristiti njegov materijal za pravljenje drugog uređaja. Nereciklabilni materijali, koji ne mogu da se vrate u proces koriste se za dobijanje energije – spaljivanjem ili se na ekološki bezbedan način skladišti, a postoje i opasni materijali. Opasni – hazardni materijali su vrlo štetni za čoveka i njegovo okruženje. Upravo takav je električni i elektronski otpad. Na njega bi trebalo posebno obratiti pažnju i težiti ka tome da što manje završe u prirodi. U našoj okolini svakodnevno nastaju velike količine otpada koji bi mogao biti recikliriran, zato bi trebalo zajedničkim snagama da doprinesemo što većoj reciklaži a uz to i da izvučemo korisno iz toga.

 

RAZREDI ELEKTRIČNOG I ELEKTRONSKOG OTPADA

 

 1. razred (veliki kućni aparati):

Frižideri, zamrzivači, rashladne vitrine, veš mašine, sudo mašine, mašine za sušenje veša, električni šporeti…

 1. razred (mali kućni aparati):

Usisivači, uređaji za šivenje, pletenje i tkanje, pegle, tosteri…

 1. razred (oprema za IT i telekomunikacije):

Centralizovana obrada podataka, veliki računari, mali računari, lični računari, štamparske jedinice, prenosni računari Notebook, štapači, kopir mašine, pisaće mašine, džepni i stoni kalkulatori, telefaksi, telefoni, javni, bežični, mobilni, tel. sekretarice…

 1. razred (oprema široke potrošnje za razonodu):

Radio aparati, TV aparati, video kamere, video rekorderi…

 1. razred (oprema za osvetljenje):

Rasvetna tela za fluoroscentne sijalice, ravne i kompaktne fluo cevi, sijalice visokog pritiska…

 1. razred (električni i elektronski alati):

Bušilice, testere, šivaće mašine, oprema za okretanje, mlevenje…

 1. razred (igračke za rekreaciju, razonodu):

Električni vozići i automobili, ručne konzole za video igre, sportska oprema sa el. komponentama…

 1. razred(medicinski pomoćni aparati):

Kardiološki uređaji, uređaji za dijalizu, plućni ventilatori, laboratorijska oprema za dijagnozu…

 1. razred (instrumenti za praćenje i nadzor):

Termostati, uređaji za merenje, vaganje, baždarenje, ostali instrumenti za praćenje…

 1. razred (automati):

Automati za tople napitke, automati za boce, limenke…

Reciklaza

 

Tehnomanija kao društveno odgovorna kompanija koja je svesna svih prednosti recikliranja, pokrenula je ovu akciju kako bismo kolektivno više obratili pažnju na okolinu u kojoj živimo i prestali da je zagađujemo. Sigurni smo da će saradnja sa E – reciklažom omogućiti kupcima da se na najbrži i najpravilniji način oslobode uređaja koji ne funkcionišu, a za uzvrat će dobiti vaučere za kupovinu u našim maloprodajnim objektima na teritoriji Beograda, Niša i Novog Sada. 

Ukoliko živite u nekom od gore navedenih gradova već sada možete da uradite korisnu stvar za sebe i okolinu: Pozovite 0800 – 085 – 085 i zakažite preuzimanje stare tehnike koja je spremna za reciklažu. Čekamo vaše pozive!

  1. Mirjana Fajfric


  Savrseno,svaka cast!!!

 2. vesna orovic boskovic


  Poštovani ,ideja je odlicna,ali dobiti Vas na telefon koji ste istakli je nemoguća misija.Pokušala sam mnogo puta,svi operateri su redovno zauzeti ,a onda sledi slušanje monotone trake agencije Gaga. Kako stupiti u kontakt sa Vama ?Pozdravljam , Vesna Boskovic

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Vesna, ukoliko ne uspete da dobijete navedeni broj, pozovite nas na 011 3 713 713 pa ćemo pokušati da Vas povežemo sa E-reciklažom direktno. Hvala Vam što podržavate ovaj projekat!


   • Zdravo, imam isti problem kao Vesna, pozvao sam na 011 3713 713, ali operater nije znao o čemu se radi i uputio me je opet na 0800 broj koji je očigledno broj Aerogage. Da li možete da proverite broj?


 3. Moglo bi se uvesti ovo i za Pancevo , ideja je odlična
  Za koju vrstu uređaja se može iskoristiti kupon?

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Majo, hvala Vam, radimo na tome da ovaj projekat proširimo i na ostale gradove u Srbiji. Što se tiče vaučera, možete ih iskoristiti prilikom kupovine bilo kog uređaja.

 4. Dragana Čigoja


  Poštovani,

  Da li je moguće pri online kupovini, odnosno isporuci, na teritoriji Srbije (Aleksandrovac 37230) uručiti uređaje za reciklažu i tom prilikom ostvariti popust na određeni uređaj? Naime, kupila bih blender, a za reciklažu bih predala nekoliko starih uređaja (video rekorder, mikser, fen, mlin, stare modele telefona).

  Unapred zahvalna,
  Dragana

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Dragana, nažalost nije moguće da u trenutku isporuke kupljenih proizvoda predate staru tehniku. Razlozi za to su da posao skupljanja stare tehnike vrši specijalizovano vozilo E-reciklaže koje je jedino ovlašćeno za skupljanje starih uređaja i deljenje vrednosnih vaučera, dok isporuku online porudžbina vrši kurirska služba. Nadamo se da nas razumete, a mi se nadamo da ćemo uskoro ovaj projekat proširiti i na Vaš grad.


 5. Da li vazi i za Nis?

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Sandra, ovaj projekat je i nastao u Nišu, tako da nastavljamo i u Vašem gradu sa ovom akcijom.


 6. Moj stari plazma TV ima oko 50kg. Da li se i za te “teže” uređaje dobija maksimalno 1.000 dinara, ili postoji mogućnost većeg iznosa vaučera, ili više izdatih vaučera? Prosto, ne isplati mi se da ga ne koristim više za uštedu od samo 1.000 dinara pri narednoj kupovini. Bolje da ga popravim i nastavim da koristim. Ipak je u pitanju diojagonala 107cm 🙂

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Dušane, za sada vaučer sa najvećim iznosom je 1000 dinara, tako da ne postoji mogućnost dobijanja vaučera iznad ovog iznosa.


 7. Jel važi ovo i za pančevo imamo dosta stare tehnike?

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo, za sada ovaj projekat važi na teritoriji grada Niša, Beograda i Novog Sada.

 8. Aleksandra


  Postovani, da li u jednom dolasku E-reciklaze, dobijamo onoliko vaucera koliko uredjaja predajemo ili jedan vaucer za sve predate uredjaje? Hvala na odgovoru!

  • Digital Tehnomanija


   Poštovani, u zavisnosti od dogovora i procene od strane lica iz E-reciklaže možete dobiti i jedan vaučer sa većim iznosom za više predatih uređaja kao i za svaki uređaj posebno.


 9. Svaka cast na akciji! Samo to sto postoji mogucnost da besplatno pokupite otpad i na bezbedan nacin ga uklonite iz prirode je dobra stvar, vauceri su samo bonus. Potrudicu se da i roditelje van Novog Sada ukljucim tako sto cu doneiti iz sela svu elektroniku koja ne radi ili se ne koristi.
  Treba nam jos ovakvih akcija, samo tako nastavite!

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Dejane, hvala što prepoznajete ovu akciju kao nešto dobro za nas i našu okolinu. Drago nam je da želite uključiti i Vaše roditelje, mi ćemo se potruditi da ovaj projekat proširimo na što veći broj gradova u Srbiji.


 10. Da li mora vozilo da dodje po uredjaje ili mogu da odnesem iste u vasu prodavnicu.

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Davore, vozilo mora da dođe do Vaše adrese. Donošenje tehnike za reciklažu u naše radnje za sada nije moguće.


 11. Postovani ..Vi pominjete Nis,ali moram Vas ispraviti vaucer koji sam dobila pocetkom godine kada sam dala stare stvri nism mogla iskoristiti u Tehnomaniji u Nisu vec su mi dali vrednosni vaucer za DIS…mozet li objasniti o cemu se radi…da li je sad doslo do poromjene ili to funkcionise malo drugacije od navedenog. pozdrav

  • Digital Tehnomanija


   Poštovana Marina, radi se o drugoj akciji koja važi u našim radnjama. Dobijeni vaučer možete iskoristiti za kupovinu tehnike isključivo u Tehnomanija radnjama. Pozdrav!


 12. Da li je moguće odnošenje iz Kikinde?

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Milice, hvala na pitanju. Za sada ovaj projekat sprovodimo u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, tako da nije moguće skupljanje tehnike u Kikindi ali se nadamo da ćemo uskoro proširiti ovu akciju i na druge gradove u Srbiji.


 13. Pozdrav,

  Da li vaučeri važe za online kupovinu?
  Da li može da se za kupovinu iskoristi više vaučera? npr da se za kupovinu zamrzivača iskoristi vaučer od 1000 i 300 dinara.

  • Digital Tehnomanija


   Poštovani Branislave, vaučeri važe samo za kupovinu u našim maloprodajnim objektima. Za kupovinu jednog artikla možete iskoristiti više vaučera bilo koje vrednosti.


 14. Tastatura,mis,mikser,fen itd..Da li to moze i koji vaucer mogu dobiti za tih par kucnih aparata.

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Miki, mogu se reciklirati svi navedeni uređaji a vrednost vaučera koji možete dobiti na osnovu njih procenjuje zaduženo lice iz E-reciklaže koje dolazi na Vašu adresu da pokupi stare uređaje.

 15. Miroljub Kojic


  svaka čast


 16. Da li moze racunar-kuciste?i koji vaucer mogu da dobijem za njega.

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo, vrednost vaučera procenjuju ovlašćena lica iz E-reciklaže, tako da pozovite 0800 – 085 – 085 i objasnite o kakvom uređaju je reč. Pozdrav!

 17. Slađana Sokolović


  Do kada će trajati akcija
  ?


 18. Da li pri kupovini jednog proizvoda mogu da upotrebim više vaučera ili je jedan vaučer za jednu novu stvar?


 19. Pozdravljam akciju. Kada Vas mozemo ocekivati u Subotici? Pozdrav

  • Digital Tehnomanija


   Poštovana Branka, postoji naša radnja u Subotici u okviru kompleksa Galleria centar, ul. Matije Korvina 17.


 20. Da li je moguce pokupiti staru tehniku u Bojniku to je na nekih 40 ak km od Nisa…hvala

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Danijela, nažalost nije moguće da vozilo dođe do Bojnika. Pozovite na 0800-085-085 i dogovorite se sa osobljem iz E-Reciklaže o mogućnosti preuzimanja stare tehnike u Nišu. Pozdrav!


 21. Kada mozemo ocekivati reciklazu u Subotici?
  Veliki pozdrav i podrska

  • Digital Tehnomanija


   Draga Branka, za sada nemamo tačnu informaciju. Obavestićemo sve kada dođe do proširenja ovog projekta na ostale gradove u Srbiji.


 22. Do kada traje akcija?

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo, ova akcija nije vremenski ograničena tako da možete bilo kada pozvati 0800 – 085 – 085 i dogovoriti preuzimanje stare tehnike ukoliko živite u Nišu, Beogradu ili Novom Sadu.


 23. Da li akcija važi samo za uže područje grada ili širu teritoriju? Konkretno, mislim na Obrenovac i okolna mesta u toj opštini.

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Gorane, akcija važi isključivo na teritoriji grada Niša, Beograda i Novog Sada. Nadamo se da ćemo uskoro proširiti projekat i na ostale gradove.


 24. Poštovani,
  Ako sam dobro razumela E-vozilo bi dolazilo samo na kućne adrese ta tri grada ali ne i mesta koja spadaju pod tu opstinu?

  • Tehnomanija


   Poštovana Sanja, ukoliko živite blizu jednog od tri grada gde sprovodimo ovu akciju može vozilo doći. Naravno zavisi kolika je udaljenost, zato najbolje da pozovete na 0800-085-085 i pitate o mogućnosti dolaska na Vašu adresu.

 25. Tehnomanija


  Poštovani, vaučere možete iskoristiti za kupovinu bilo kog proizvoda iz našeg asortimana nezavisno od toga da li je njegova cena snižena ili redovna.Pozdrav!


 26. Da li radite jos ovu reciklazu?


 27. Jel radi ovaj call centar?

  • Tehnomanija


   Zdravo Milane, broj telefona za call centar jeste aktivan.


   • Pozivanjem broja 0800-085-085 dobijam call centar Aerogaga…
    Postoji li neki drugi broj telefona?

    • Tehnomanija


     Zdravo Nikola, navedeni broj telefona je aktivan. Potrebno je da naglasite povodom čega zovete kako biste dobili sve neophodne informacije.


 28. Imam kod kuce dve pegle,multi praktik,laptop i par tel i fen..
  Zao mi je da bacam i zagadjujem ali na kraju ce sve zavrsiti u smecu 😱😱😱
  Zvala sam danas ali za Obrenovac ne dolaze i ako je 25km.od Beograda 😞
  Kola nemam i ne mogu nista da uradim
  Bas bezveze 😖
  Pozdrav i svaka cast za ideju

 29. Žiža Kostić


  Interesuje me da li još uvek uzimate stare uredjaje, po vašoj nekoj klasivikacij iz IV razreda, Muzički stub bez zvučnih kutija, VHS video rekorder, Canon color štampač, i da li to radite u Nišu. S poštovanjem. Žiža

  • Tehnomanija


   Zdravo Žiža, za detaljnije informacije o reciklaži navedenih uređaja je najbolje da se informišete putem broja telefona koji možete pronaći u tekstu iznad.


 30. Poštovani da li skupljate staru tehniku i u Aleksincu?

  • Tehnomanija


   Zdravo Nemanja, preporučujemo da pozovete call centar 0800–085–085 sa naznakom povodom čega se javljate, kako biste dobili potrebne informacije.


 31. Pozdrav! Da li i fenovi za kosu dolaze u obzir?
  Ne verujem da bi bilo pametno da ga bacim u kontejner x.x
  Svaka Vam cast za pokretanje ovog projekta, od velike je vaznosti edukovati gradjane Srbije o recikliranju.

  • Tehnomanija


   Zdravo Vanja, hvala.
   Fenovi su ulazili u sistem reciklaže, tako da verujemo da je to i sada moguće. Najbolje je da se o svim detaljima informišete putem call centra.


 32. Postovani ,

  da li i dalje vazi reciklaza starih tv-a u Nisu , za vas vaucer ?

  • Tehnomanija


   Zdravo Marija, projekat E-reciklaža je i dalje aktuelan. Sve informacije o vaučerima za kupovinu, kao i preuzimanju uređaja za reciklažu, možete dobiti putem call centra.

Ostavite komentar