Crni Petak – Svetski fenomen rasprodaje u Tehnomaniji

  15

Fenomen zvani Crni Petak nastao je sredinom prošlog veka i to gde drugde nego u Americi. Ono što je manje poznato jeste da to ime nije oduvek bilo korišćeno u pozitivnom smislu.

Naziv je potekao od Filadelfijske policije koja ga je povezala sa ogromnim gužvama, čak i udesima u saobraćaju koji su nastajali dan nakon praznika Zahvalnosti u Americi. Naime, svakog petka posle Dana Zahvalnosti u Americi je počinjala sezona popusta u velikom broju prodavnica. To je izazivalo strahovite pomame među kupcima koji su u redovima čekali i po celu noć.

U godinama koje su dolazile nakon ovaj kupoholičarski praznik je samo dobijao na popularnosti. Tako su i zahtevi tržišta postajali sve veći. To je dovodilo do stvaranja nesvakidašnjih gužvi u tržnim centrima, neretkih svađa među kupcima, čak i do fizičkih obračuna između nekih od njih.

crni petak

Crni petak u svetu

Ovaj fenomen dobija pozitivno značenje i postaje široko popularan tek početkom novog milenijuma. Od 2000. godine pa nadalje ova fraza vezuje se za dan u mesecu novembru kada skoro sve radnje u Americi započinju svoje akcijske popuste koji traju sve do Božića. Od tada Black Friday postaje svetski poznat fenomen. Širom sveta maloprodajni objekti privlače mora mušterija neverovatnim popustima na artikle čije cene i nisu tako pristupačne tokom godine.

Na ovaj način nastaju velike prodajne akcije tokom kojih prodavnice rade 24 časa dnevno preko celog vikenda ili se otvaraju dosta pre ustaljenog radnog vremena. Uzrok svega ovoga je ogromna potražnja i ujedno veliki broj kupaca koji jurišom ulaze u svoje omiljene markete kada se njihova vrata otvore.

 

black friday

Crni Petak u našoj zemlji

U poslednjih par godina groznica Crnog Petka drma i našu zemlju. Veliki shopping centri i poznati prodajni lanci nude svojim mušterijama popuste koji u nekim slučajevima mogu biti i do 80%. I kod nas postoje slučajevi akcijskih perioda koji se ne vezuju isključivo za dan Crnog Petka. Popusti mogu potrajati do kraja vikenda, celu nedelju, čak i do kraja meseca.

Osim popusta koje možete zateći u radnjama, većina prodajnih lanaca svoje akcije proširuje i na online prodavnice. Tako da mušterije mogu kupiti proizvode svojih omiljenih brendova po dosta jeftinijim cenama preko Interneta i proizvode dobiti na svoju kućnu adresu. Osim toga, još jedna pozitivna stvar online Crnog Petka je i ta što kupci mogu proizvode i popuste da razgledaju nesmetano i izbegnu neminovne gužve koje ih očekuju u skoro svim prodavnicama.

Kao i prethodnih godina i ovog novembra Tehnomanija će učestvovati u ovoj globalnoj shopping maniji. Kupce će u maloprodajnim objektima i na sajtu čekati iznenađujući popusti i akcije jedinstvene za ovaj period godine. Uz Tehnomanijine prodavnice rasprodaja će biti proširena i online ponudom koja krije specijalna iznenađenja. Dobra stvar je što možete ponudu tehnike saznati pre svih ukoliko popunite formu na našem sajtu

Crni Petak predstavlja jedistvenu priliku da po dosta pristupačnijim cenama kupite sve od garderobe, preko tehnike do prehrambenih proizvoda. Black Friday 2019. godine vas očekuje krajem novembra, stoga budite spremni na iznenađenja koja su za vas pripremili vaši omiljeni brendovi i razmotrite savet koji ćemo vam dati. Izbegnite gužve, grabljenje i čekanje u redovima prelaskom na online kupovinu gde vas čekaju još veća iznenađenja, popusti i akcije u komforu vašeg doma.
 1. Rado. Ću. Kupiti. Nešto. Od. Tehnike čekam. Petak. Da. Vidim. Povoljnosti


 2. Kupio bih nov TV pa me zanima da li ce na akciji biti LG UK6950PLB od 50 ili 55 inca


 3. Obmana ili ce biti tako zaista…


 4. Kakav glup izraz za pojeftinjenje..a što nije beli petak ili petak sreće, free petak..

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Gorane, ovaj naziv je poznat širom sveta i prihvaćen od strane vodećih brendova u svetu. Imate i pojašnjenje u našem blogu kako je nastao ovaj šoping praznik i kakve popuste možete očekivati u Tehnomaniji. Pozdrav!


 5. Da li će biti na popust mašine za sušenje veša?


 6. Da li ce Samsung Galaxy A7 2018 na akciji

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo, biće puno modela Samsung telefona na sniženju. Pratite naš sajt, već danas od 17h je moguća kupovina u svim radnjama i online shopu.


 7. Da li ce model lap topa,dell 15 5570,8gb,125 gb ssd,cena 124 990,biti na popustu (sniženju) u petak 23.11.2018,i koliko ce iznositi popust???

  • Digital Tehnomanija


   Zdravo Lazare, biće više modela Dell laptopova na sniženju. Već danas od 17h možete videti ponudu na našem sajtu i kupiti uređaj u bilo kojoj radnji ili putem online prodavnice.

 8. aleksandar


  da li iporucujete ako sada narucim proizvod na kucnu adresu

Ostavite komentar