Magazin
Početna strana > Magazin > Mobilni telefoni > Zakrivljeni telefoni nisu trik

Zakrivljeni telefoni nisu trik


Zakrivljenje od vrha do dna na LG G Flex omogućava manje odsjaja kada gledate filmove u horizontalnom režimu.

Ako uporedite telefon u džepu sa modelom pre njega, verovatno nećete naći mnogo razlike. Možda brži procesor i veći ekran, ali to su sitnice. Poslednji put telefoni su doživeli veći hardverski pomak kada su proizvođači počeli zamenu mračnih LCD ekrana, svetlim OLED-ima, pre nekoliko godina.

Ove godine, još jedna velika promena se pomalja, telefoni sa zaobljenim ekranima. Samsung Galaxy Round savija se sa strane, a LG-jev G Flex savija se prema unutra sa vrha i dna. Apple je takođe podneo patent za zakrivljene baterije, koje su ključna komponenta zakrivljenih telefona. Na prvi pogled , zakrivljeni OLED ekrani mogli bi da izgledaju kao marketinški trik.

Međutim, prema Rejmondu Soneiri, analitičaru koji je specijalizovan za ekrane i koji je osnivač DisplayMate Technologies, konkavni ekran suptilno uvećava lice korisnika, što pomaže u blokiranju svetla i smanjenju odsjaja. Smanjenjem smetnji od ambijentalnog svetla, ekrani su lakši za čitanje, a korisnici neće osetiti potrebu da pojačavaju osvetljenost i time iscrpljuju baterije. Zakrivljenja su takođe korak napred u maršu ka potpuno fleksibilnim ekranima. LG inženjeri napravili su G Flex-ov OLED od plastike umesto kaljenog stakla i sa sve baterijom skupili na gomilu. Promene dizajna omogućavaju da se telefon blago savija kada se pritisne.

Prema Stivenu Forestu, istraživaču koji vodi OLED istraživačku laboratoriju na Univerzitetu u Mičigenu, programeri su odmakli na putu ka stvaranju sklopivog, praktično nesalomivog ekrana, koji se može lako smotati kao novina ili časopis. Za nekoliko generacija proizvoda od sada, statistički, nefleksibilni ekrani mogu izgledati zastarelo kao preklopni telefoni. ELBERT ČU  Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
 
vrh strane