Veštački greben za svako morsko dno

Tokom putovanja u Majami 2011., Aleks Goad ronio je i istraživao veštačke koralne grebene na obali Atlantika.

Takvi grebeni, shvatio je, su veliki, teški i skupi za izradu i postavljanje, ali imaju važnu funkciju. Prirodni koralni grebeni su jedno od mesta sa najraznovrsnijom florom i faunom na svetu, pa njihovim nestajanjem, na hiljade vrsta u suštini ostaju beskućnici. Izgradnja veštačkih grebena tamo gde pravi nestaju, je privremeno rešenje.

Zato je on za svoj konačni projekat kao student industrijskog dizajna na Monaš univerzitetu u Melburnu u Australiji, napravio Modularnu strukturu veštačkog grebena (Mars). Mehanizam koji se blokira i zateže na kraku svake MARS jedinice omogućava im da se lako spajaju, kao Lego kocke. Modularna struktura čini MARS fleksibilnijim od drugih vrsta veštačkih grebena. “Mnogo postojećih proizvoda zahteva ravno morsko dno.

Ali okean unaokolo nije ravan, posebno tamo gde se javljaju sistemi grebena”, kaže Goad. “Sa MARS-om, možete ih praviti preko prirodnih karakteristika, visoke i široke koliko želite.” Nakon diplomiranja, Goad se udružio sa svojim savetnikom Dejvidom Lenonom, direktorom Sustainable Oceans International, u osnivanju Reef Design Lab-a i pravljenju Mars-a kao pravog doma za morski život.


Više informacija na Popular Science