Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Vaše telo može da ubije rak

Vaše telo može da ubije rak
Samo mu trebaju bolje instrukcije


 
  1. Uhvatite T ćelije (napadačku snagu imunološkog sistema) iz krvi bolesnika sa leukemijom B-ćelija.
  2. Genetskim inženjeringom obradite T ćelije da se usmere na CD19 molekule, koje se nalaze na površini B ćelija i na ćelije raka koje su nastale od njih.
  3. Ubrizgajte pacijentu modifikovane T ćelije, koje sada mogu da uništavaju sve ćelije sa CD19 - i kancerogene i ne kancerogene.
  4. Ojačajte imuni sistem pacijenta pomoću tretmana antitela, jer B ćelije obično prave antitela potrebna u borbi protiv infekcije.

Deo onoga što čini kancere tako podmuklim je da oni nisu osvajači: Oni su naše ćelije okrenuli protiv nas. To znači da ih telo obično ne vidi kao pretnju. Ali u poslednjih nekoliko godina, istraživači su ljudima programirali imuni sistem da prepozna i uništi rak. Do sada, kliničko ispitivanje na oko stotinu pacijenata sa terminalnom leukemijom je pokazalo neke trajne efekte.

Jedan tretman održava dvojicu od njih bez kancera već tri godine - posle svega što su pokušali i nije uspelo. Primena tehnike kod više vrsta raka zahteva pronalaženje nove mete za napad, kaže Mišel Sadelen, imunolog u Memorijalnom Sloan - Ketering Kancer Centru, koji je pionir ovog pristupa. Istraživačka klinička ispitivanja, uključujući i kancer pluća i prostate, su u toku.
VERONIK GRINVUDPreuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
 
vrh strane