Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Ulica otvorenih vesti

Ulica otvorenih vesti

Zašto su nam, uz hiljade mobilnih njuz aplikacija, medijskih portala i štampanih medija, za prenošenje vesti neophodne i ulice i zidovi?

Najveći transparentni LED ekran na otvorenom širok je 32, a dugačak čitavih 500 metara. Postavljen je zaista daleko od Beograda – na grandioznom centralnom trgu u milionskom kineskom gradu Sudžou, u istočnoj provicniji Đangsu. Ulični ekran prekriva prolaz sa pet celina, biznis delom, prodavnicama i restoranima. Sastoji se od čak 200 miliona LED sijalica.

Danas se slični, mada nešto manji, LED zidovi podižu u svim većim svetskim gradovima, od Las Vegasa do Tokija. Na njima je moguće posmatrati raznovrsne projekcije, filmove i naravno – čitati poslednje vesti.

Ulični LED ekrani su samo jedan mogućnost za izveštavanje na otvorenom. I dok obilje izvora informacija koje su vam dostupne na mobilnim uređajima, na internetu, televizijama i društvenim mrežama često prati iste globalne trendove, gde istu vest prenose milioni portala, ulične svetlosne poruke, ali i konvencionalno ispisani grafiti po zidovima dominantno emituju vesti koje su mahom lokalne, korisne i svakodnevne. Bilbordi sa LED ekranima, ekrani u gradskom prevozu, elektronski oglasi na zidovima kakvi se uveliko postavljaju i po našim gradovima izveštavaju nas o temperaturi, prilikama za kišu i sneg, obližnjim koncertima i tribinama, a povremeno i većim događajima o kojima konvencionalni mediji ćute.


Više informacija na Popular Science

 
vrh strane