Magazin
Početna strana > Magazin > IT shop > U autu sa iPad-om

U autu sa iPad-om

Od momenta kada se pojavio iPad je promenio pogled na mobilni svet, odnosno učinio ga je zanimljivijim, lepšim, funkcionalnijim i korisnijim. Danas, iPad predstavlja tablet sa kojim se obavljaju najrazličitiji kućni i kancelarijski poslovi, odlazi u kupovinu, uživa u multimediji, uči, istražuje, informiše i kreira bolji i lepši svet.

Naučnici koji prate primenu iPad-a tvrde da će ovaj uređaj tj. njegove buduće verzije do kraja tekuće decenije biti ključni nosioci istraživanja u mnogim naučnim disciplinama poput medicine, biologije, molekularne bilogije, hemije i fizike. Sa druge strane (bar u ovom trenutku) za većinu korsnika iPad je samo tablet na kome se dobro zabavljaju i sa kojim jednostavnije obavljaju svakodnevne zadatke.

Dok čekamo da vidimo koliko će iPad zaista da promeni svet i društvne tokove mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti jednom od njegovih sve popularnijih funkcija – navigacijom i to drumskom. Odmah da razjasnimo neke stvar – iPad se već godinama koristi kao primarno oruđe za navigaciju u vazduhu i na vodi o čemu najbolje govori činjenica da većina pilota tvrdi da im je iPad najverniji i najpouzdaniji saputnik na letovima, kao i da sa njim “nema greške”. U vodenom saobraćaju iPad je doneo mnogo lakšu i jednostavniju koordinaciju, kao i mogućnost preciznog praćenja okoline i vremena, što je veoma važno kod transporta specifičnih (lomljivih, vojnih, hemijskih…) sadržaja.

Da se sada vratimo drumskom saobraćaju koji je za 90% stanovnika ove planete glavni način prevoza, tj. tansporta sa jedne na drugu lokaciju – zahvaljujući iPad tabletima statistike pokazuju da je broj nesreća znatno manji kada se pomenuti koriste za navođenje. Takođe navigacije (mislimo na aplikacije) pisane za iPad tablete nude daleko više informacija o stanju na putevima i spadaju među najpreciznije na tržištu, što je iPad i izdvojilo u ovoj oblasti od drugih rešenja. Upravo zbog toga predstavljamo vam neke od najpopularnijih zbog kojih je iPad na ovom polju korak ispred drugih.

Trenutno jedan od najpopularnijih i najcenjenijih navigacionih softvera za iPad tablete je iGO Primo čije poslednje izdanje nudi pregršt naprednih mogućnosti. On korisniku može pomoći u navigaciji kroz nepoznata područja i odvesti ga do željene destinacije baš kao i svaki napredan samostalan GPS uređaj. Konkretno iGO Primo nudi turn-by-turn (skretanje po skretanje) navođenje, trodimenzionalnu navigaciju i pristup različitim POI tačkama od interesa. Rute koje su vozaču na raspolaganju su najbrža, najkraća i
najekonomičnija ruta, kao i ruta koja ga vodi isključivo glavnim putevima, što je možda i najbolja opcija za vozače početnike. Grafički gledano aktuelni iGO Primo za iOS okruženje pomera do sadašnji način korišćenja navigacionog softvera donoseći krajnjem korisniku jedno novo iskustvo. Softver inače odlično pokazao u radu sa putevima u našoj zemlji zbog čega je uvek u top 5 preporuka bar kada je iOS navigacija upitanju. Jedini (uslovno rečno) nedostatak (ili možda prednost) ove aplikacije je što je plaća, ali je za razliku od sličnih rešenja maksimalno optimizovana i veoma komforna za rad, tj. vožnju.

Pored fantastičnog iGO Primo softvera za iOS platformu vlasnici iPad tableta za kvalitetnu i pouzdanu navigaciju mogu da se oslone i na veći broj besplatnih rešenja, kao što su Waze, MapQuest 4 Mobile, Skobbler i Google Maps for Mobile. Neke od ovih aplikacija dobitnici sui  brojnih svetskih nagrada u oblasti navođenja automobila, a Google Maps for Mobile spade među rešenja koja su najviše preuzeta u istoriji navigacionog softvera – šta više reći o tome. Evo šta od njih vozač na drumu može da se očekuje.

Waze GPS navigacija za iPad tablete i uopšte iOS uređaje balansira između aplikacije za socijalne mreže i GPS navigacione aplikacije. Vizuelno je veoma interaktivna i maksimalno će zabaviti kako vozača, tako i njegove saputnike. Ovaj navigacioni softver dozvoljava korisnicima da u realnom vremenu ostvare interakciju i upozore jedni druge o trenutnim opasnostima na putu, gužvama u saobraćaju, zastojima u vožnji, radarima - zapravo o svemu onome što bi jednog putnika interesovalo o deonici puta koju treba da pređe do svog konačnog odredišta. Grafički spada među jedna od boljih besplatnih rešenja, a ono što je jako zanimljivo je da proizvođač konstantno radi na njenom unapređenju zbog čega joj popularnost raste iz dana u dan.

MapQuest 4 Mobile je još jedna zanimljiva GPS navigacija za iPad tablete i iOS uređeje koja svojim vizuelnim identitetom najviše podseća na klasične portabl modele GPS navigacija. Glasovne komande joj nisu jača strana, ali zato posao navigacije obavlja gotovo besprekorno. Poseduje i funkciju praćenja saobraćaja u okviru zadate rute tako da je u svakom trenutku moguće izbeći gužvu u špicu ili neki drugi saobraćajni zastoj. Grafički posmatrano ova aplikacija je sasvim pristojno urađena i veoma je lako snaćiće se u njoj. Nama lično kod ove aplikacije najviše se dopalo kako su obeleženi hoteli i benzinske stanice pored glavnih puteva, kao i to kako se sam softver ponaša u radu, odnosno koliko je stabilan. Pored svega aplikacija poseduje i skup naprednih opcija kao što su podaci o vremenskoj prognozi i važne vesti iz zemlje i regiona.

Skobbler je jedna od prvih navigacionih aplikacija razvijena za iOS okruženje i od svog postojanja doživela je veći broj značajnih inovacija zbog kojih je i danas veoma čest izbor vlasnika iPad tableta i iPhone telefona. Koristi GPS mape iz OSM projekta (OpenSourceMap) koje se konstantno unapređuju i ažuriraju i spada među najpreglednije rešene navigacione aplikacije besplatnog tipa. U grafičkom pogledu Skobbler u nijednom segment ne zaostaje za skupim rešenjima, šta više tvorci ovog softvera su se pobrinuli da se vlasnik istog oseća kao da poseduje najbolje rešeni GPS na svetu. Benzinske pumpe, hoteli i prateći objekti od ključnog značajna na putevima su odlično odrađeni što verujemo da će posebno oduševiti naprednije korisnike. Ipak ono što ovoj navigaciji nedostaje su neke naprednije opcije, kao i više različitih radnih modova.

Potpuno očekivano najpopularnija besplatna navigacija za iPad tablete dolazi iz kompanije Google, a reč je o Google Maps for Mobile aplikaciji prilagođenoj iOS platformi. Ovo je jednostavna i laka za korišćenje aplikacija što joj je i donelo veliku popularnost kod vlasnika iPad tableta i iPhone telefona. Korisnik kod nje ima mogućnost unosa radnje ili preduzeća u koje želi da ode, a za uzvrat dobija sigurnu (najbržu) putanju do iste. Bonus je to da vlasnika paralelno informiše i o tome kako na željeno odredište da stigne ne samo sa svojim kolima već i autobusom, peške ili taksijem. Aplikacija je vizuelno gotovo besprekorno odrađena i donosi pregršt dodatnih opcija zbog koje je za klasu ispred gore pomenutih rešenja. Mi smo lično ostali oduševljeni odličnom detaljnošću softvera kao i brojnim naprednim funkcijama koje je krase. Velika prednost joj je i maksimalna stabilnost u radu, kao i visok nivo ažuriranosti koji nudi.

I to bi u nekim kratkim crtama bila priča o iPad-u u automobilu, odnosno njegovim navigacionim mogućnostima kroz odličan softver koji se može naći na tržištu. Ono što je važno na kraju napomenuti jeste da sve gore pomenute navigacione aplikacije imaju vrhunsku tehničku podršku i da se gotovo na dnevnom i mesečnom (a neke i na satnom) nivou dopunjavaju novim informacijama kako bi vozaču na drumu pružile bitne informacije za rutu na kojoj se nalazi. Neke od njih se svakodnevno razvijaju i u direktnoj sprezi sa vozačima čime se korisnicima nudi jedno novo, još zanimljivije iskustvo zbog kog vam toplo preporučujemo da probate da se navigirate sa iPad-om i iskusite sve čari koje će vam isti doneti dok putujete.
vrh strane