Magazin
Početna strana > Magazin > Televizori > TV će nam uskoro reći tačno ono što želimo da gledamo

TV će nam uskoro reći tačno ono što želimo da gledamo,

tako da surfovanje po kanalima neće biti potrebno


Napisao Mark Hachman
Ilustrovao Michael Cho

 

Pre dvadeset godina, Bruce Springsteen je lamentirao "57 kanala, i ništa na njima." Danas bi 57 kanala bilo olakšanje: između kablovske, prenosa i web-usluga, imamo izbor između desetine hiljada pojedinačnih programa, i nijedan dobar način da izaberemo šta da gledamo.

U ranim danima interneta surferi su bili jednako zbunjeni. Zatim su došli pretraživači i pojednostavili način pronalaženja informacije. Slična promena sada se događa na televiziji, a to obećava gledaocima da će moći sa mukotrpnog surfovanja po  kanalima da pređu na savršeno prilagođeno programiranje.
Trenutno, gledaoci imaju dosta pomoći kroz sortiranje po individualnim katalozima. Netflix, na primer, koristi algoritam koji prevodi ocene gledalaca u sugestije, koje su prema izveštajima tačne u oko 75 posto vremena. Comcast, takođe, počinje da provodi preporuke za svoje kablovske pretplatnike.

Ali svaki video servis - bilo Netflix ili Comcast - usamljen je u tome. Bez obzira na to koliko precizne preporuke dobijate od njih, oni još uvek ne uključuju programe iz drugih izvora. Neke kompanije sa set-top-box-om (uređaj koji povezuje TV sa eksternim izvorom signala) napravile su prve korake prema mogućnostima stvaranja šire preporuke. Prošle jeseni, Roku i Google TV su predstavili funkcije pretrage koje indeksiraju nekoliko izvora, uključujući i Netflix, HBOGo, i Amazon Instant Video. I nekoliko usluga, uključujući Peel remotecontrol tablet aplikaciju, koja može da daje preporuke programa i žanrova koje korisnici označe zastavicom kao svoje omiljene.

Problem je u tome da je pretraga ograničena, a gledaoci će i dalje morati da urade sav posao - da kažu aplikaciji ko su, šta im se sviđa i šta traže. To uskoro možda neće biti slučaj. Sam Rosen, analitičar tehnologija u ABI Research, kaže da će u narednim godinama pametni set-top box automatski naučiti sklonosti gledalaca. Ove usluge će pratiti izbore gledalaca i davati preporuke na osnovu njih, na isti način kako Google i Bing koriste istoriju individualnog pretraživanja da bi rangirali rezultate pretraživanja.

Video preporuka bi na kraju mogla nadmašiti osetljivost web pretraživača  i prilagoditi se svakoj osobi u domaćinstvu. U prosečnoj američkoj kući, četvoro ljudi dele isti TV ekran. Različiti uzrasti, ukusi i interesi. Znači da bi predlozi utemeljeni na jednom skupu, mogli da se kreću od Dinosaurus voza do Grudge-a. Microsoft Research, na primer, razvio je na bazi Kinect-a prepoznavanje lica koja će konzoli da pomogne da otkrije ko se upravo izvalio na kauč. Odatle, sistem bi mogao odabrati filmove i emisije posebno za tu osobu, pružajući svakom gledaocu prilagođeni, automatski spisak onog što bi on želeo da vidi. Surfovanje nije potrebno.

ODGLEDANO SATI PO OSOBI, PO MESECU:
100 TV
38 Netflix
23 Ostali Web videoPreuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
 
vrh strane