Touchscreen koji vas poznaje


Napisala Nicole Dyer
Ilustrovao Graham Murdoch


Touchscreen tretira sve prste podjednako bilo da su bucmasti ili mršavi, većina njih detektuje jednostavne promene električne struje ili zvuka ili svetlosnih talasa, bez obzira na to ko prevlači prstom preko njega. Istraživači u Disney istraživačkom centru u Pitsburgu, napravili su ekran osetljiv na dodir koji može da pravi razliku među korisnicima.


Organizam svake osobe ima svoju gustinu kostiju, mišićnu masu, volumen krvi i sadržaj vode. Uređaj, nazvan Touche, šalje niz bezazlenih struja kroz korisnikovo telo. Fiziološke razlike proizvode razlike impedance struje u telu. Touche meri ovaj jedinstveni kapacitivni potpis. Naučnici bi mogli da primene kapacitivni otisak prsta na bilo kom touchscreen, pa čak i na drugim uobičajenim objektima, kao što su kvake ili nameštaj, pretvarajući svet u interaktivni uređaj. Touche je još uvek u razvoju, a planovi za komercijalizaciju su, nažalost, tajna.


INDIJUM KALAJNI OKSID

Kapacitivni senzori koji se već nalaze u većini postojećih ekrana osetljivih na dodir, trak pedova, OLED ekrana, i ostaloj elektronici, koriste Indijum kalajni oksid (ITO) kao elektrode. Provodnički materijal prenosi električnu struju kroz korisnikove prste. ITO je transparentan, tako da svetlo od osnovnog LCD ekrana prolazi kroz njega.


SENZORSKA PLOČA

Senzorska ploča ubrizgava slabe električne struje u ITO sloj. Kada korisnik dodirne ekran (a time I ITO sloj), struja teče iz senzorske ploče kroz ITO do tela korisnka. Senzor na ploči meri jedinstveni telesni otpor na više frekvencija. Najnovijem prototipu treba sekunda da se kalibriše za svakog novog korisnika. Pošto se kalibriše, može da prepozna poznato telo za 500 milisekundi.


LCD PANEL

LCD obezbeđuje grafički interfejs za touchscreen.


Statistike:
Frekvencijski opseg skeniranja 1 kHz do 3,5 mHz
Brzina skeniranja 33 puta u sekundi
Preciznost prepoznavanja 97,8 %
Vreme prepoznavanja 500 MS

Merenje dvojnog dodira:
Korisnik 1
Korisnik 2
y - osa - Otpor
x - osa - Frekvencija naizmenične strujePreuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs