Test: Android Jedan – Karbonn Sparkle-V


Pristupačni telefon baziran na posebnoj softverskoj platfomi koju održava Google, nudi mnogo više nego što se na prvi pogled čini

Ako do sada niste čuli za Android One, reč je o posebnoj varijanti poznate mobilne platforme namenjenoj malim proizvođačima uređaja, prvenstveno na tržištima u razvoju. Izgled i preinstalirani alati veoma su slični „golom“ Androidu kakav je dostupan na Nexus aparatima, bez posebnih korisničkih okruženja i dodatnih aplikacija koje potpisuju najveći „igrači“. Važnije od svega je što Google brine i o ažuriranju aplikacija i operativnog sistema, sigurnosnim „zakrpama“ i svemu što je korisnicima potrebno za pouzdano i nesmetano funkcionisanje uređaja.

Time je proizvođačima značajno olakšan posao, pa im preostaje samo da se pobrinu za hardver koji će biti dovoljno pristupačan, a ipak sasvim upotrebljiv, takav da korisnicima koji se prvi put susreću sa smartfonima obezbedi prijatno iskustvo i sve potrebne funkcionalnosti. Jednog od boljih predstavnika porodice uređaja koju pogoni Android One potpisuje indijska kompanija Karbonn, a označen je kao Sparkle-V.


Više informacija na Tech LifeStyle.