Magazin
Početna strana > Magazin > Televizori > Sony - Više od 4K rezolucije

Sony - Više od 4K rezolucije

Kompanija Sony nastavlja da obogaćuje 4K iskustvo gledanja u toplini vašeg doma, širenjem svoje kompatibilne 4K linije uređaja i pomeranjem granica okruženja u kojima možete uživati u impresivnom 4K sadržaju. Kompanija je ostvarila značajan napredak uvodeći na tržište niz 4K uređaja uključujući televizore, kamere, kamkordere, projektore za kućni bioskop, a odnedavno i mobilne uređaje.

Sony je jedini proizvođač koji omogućava sveobuhvatno profesionalno i korisničko 4K iskustvo koje slike uživo prenosi na ekran. Od profesionalnih 4K kamera pa do bioskopskih projektora, Sony nastavlja da sa ponosom nosi titulu lidera u kreiranju originalnog 4K sadržaja.

Sa ekrana na mesto događaja

Sony profesionalni 4K uređaji obuhvataju kamere, kamkordere, rekordere, svičere, uređaje za skladištenje, LCD monitore, projektore (za bioskop/za produkciju).
 

U osnovi 4K je četiri puta veća Full High Definition rezolucija, koja donosi kristalno jasnu i oštru sliku, visok nivo detalja i izuzetno suptilne pokrete. Tehnologija 4K je takođe poznata kao 4K Ultra HD, Ultra HD ili UHD. Iako postoje sitne razlike između različitih tehnologija, na potrošačkom nivou su gotovo istovetni. Sony 4K predstavlja novu tehnologiju razvijenu da isporuči četiri puta detaljniju HD sliku sa osam miliona piksela, čineći iskustvo gledanja mnogo bliže realnom životu.

Sony 4K sadržaj

Novosti u okviru 4K uređaja za produkciju (broj filmova, predstava i dokumentaraca itd.)
Ne postoji zvaničan broj proizvedenog sadržaja u 4K rezoluciji , ali neki od filmskih hitova koji su nedavno snimljeni Sony 4K kamerom su „Zaborav”, „Posle Zemlje”, „Štrumpfovi 2”, „Zla smrt”. Postoji najmanje nekoliko hiljada sadržaja snimljenih Sony kamerama, a procenjuje se da će snimanje određenog broja programa biti dovršeno 4K kamerom.

Novosti u okviru emitovanja 4K sadržaja širom sveta
Evropa: Sky Germany je počeo da koristi 4K prilikom prenosa sportskih događaja uživo.
Koreja: Probno emitovanje sadržaja započeli su KBS/MBC/SBS/EBS.
KCTA (Korea Cable TV & Telecommunication Association) je pokrenula 4K probni kanal.
Japan: Osnovan je NexTV Forum (Next Generation Television & Broadcasting Promotion Forum).
Cilj im je da pokrenu 4K probno emitovanje tokom 2014. godine.
US: Fox Sports koristi F65 za visoki kvalitet snimanja, kao i za sportski pregled NFL-a.
Koristili su F55 i HD format za MLB svetsku seriju 2013. CBS Sports koristi 4K kameru za prikazivanje usporenih i ponovljenih snimaka za NFL.
Rusija: TricolorTV (satelitski TV servis koji se plaća) planira da pokrene UHD emitovanje sadržaja.
 

Nova linija 4K BRAVIA 2014

Tehnologiju 4K je prvi razvio japanski nacionalni emiter NHK, početkom ovog veka, dok danas ve ćina proizvođača televizora ima 4K modele u svojoj ponudi. Kako bi stimulisali tražnju, u Japanu će se Svetsko fudbalsko prvenstvo prenositi u 4K rezoluciji, pa su vatreni fudbalski navijači iz Japana ovog trenutka u potrazi za najnovijim 4K TV ekranima. Savršeni izbor bi mogao da bude neki od novih Sony BRAVIA televizora tzv. pametni televizori (smart box) koji nude vrhunski kvalitet slike i zvuka upakovan u moderan dizajn.
Sa tehnološke tačke gledišta, najnoviji BRAVIA 4K TV modeli objedinjuju tehnologiju kao što je Sony’s 4K X-Reality® PRO pokretač slike, koji može da unapredi raznovrsan sadržaj u vrhunski 4K TRILUMINOS® displej sa širokom gamom boja, kao i novu Sony X-tended Dynamic Range® PRO tehnologiju, koja omogu ćava dublji prikaz crne boje i detaljniju gradaciju. Kombinacija ovih tehnologija omogućava sveobuhvatni kvalitet slike koji prevazilazi standard 4K rezolucije.
 
BRAVIA 4K televizori iz 2014. godine uključuju dekoder, kompatibilan sa najnovijim H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) formatom video kompresije, omogu ćavaju ći mu da prikaže 4K/60p sadržaj sa interneta kao i iz drugih izvora, bez potrebe za dodatnim uređajima.
Ovi modeli televizora takođe mogu da primaju 4K/60p signale preko HDMI 2.0 izlaza, omogu ćavaju ći im da lako prikažu brze pokrete 4K/60p kakvih ima u sportskim sadržajima. Ovi televizori su kompatibilni sa MHL 3.0 kodeksom koji podržava 4K izlaz mobilnih uređaja.

 

Glavni noviteti linije 4K televizora BRAVIA 2014:

“X-tended Dynamic Range PRO” (da bi se postigao mnogo širi dinamički opseg osvetljenja, sa višim vrhovima (peaks) i dubljim crnim tonovima, preciznim zatamnjivanjem pozadinskog osvetljenja za tamne delove slike koristeći do tri puta više struje za svetlije delove ekrana kada je to potrebno).
“Wedge” predstavlja inovativnu strukturu. Dizajniran je tako da poveća stabilnost televizora izlazeći u susret trendu proizvodnje ekrana sa većim dijagonalama. Spuštanjem centra gravitacije, ovaj televizor dobija manju veličinu postolja od običnog televizora, omogućavajući širok spektar opcija za instalaciju. Oblik klina pove ćava kapacitet koji se koristi za ugradnju većih zvučnika koji obezbeđuju snažniji i moćniji zvuk.
 
"One-Flick Entertainment" unapređuje vizualno iskustvo novim načinom gledanja sadržaja pomoću sledećih funkcija:
  1. Uključivanje televizora i brzog pregleda sadržaja  
  2. Pristupanje sadržaju preko novog korisničkog interfejsa
  3. Korišćenje intuitivnog daljinskog na dodir “One-Flick Remote”.
Sve nove funkcije, upakovane sa drugim inovativnim tehnologijama, pružaju izuzetno iskustvo gledanja i nude mnogobrojne prednosti korisnicima.
  • Žive boje sa punim spektrom nijansi - boje koje se teško reprodukuju poput crvenih, zelenih i plavih nijansi prikazane su potpuno verodostojno
  • Izuzetni kontrast i jasnoća
  • Jedinstvena ‘Wedge’ (klin) struktura X9 televizora koja povećava stabilnost, omogućava jednostavne kablovske veze i veći kapacitet zvučnika uz bogatiji, moćniji kvalitet bas zvuka, kao i širi stereo efekat
  • Redefinisana konvencionalna struktura televizora, zahvaljujući kojoj je Sony ostavio dubok trag. Osim što novom X9 televizoru pruža smelu i jasnu estetiku dizajna, takođe se veoma prirodno uklapa i u svaki minimalistički uređen ambijent. 
vrh strane