Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Robot sa srcem

Robot sa srcem


Koristeći srčane ćelije kao motor

Naš minijaturni bio - robot  tzv. biobot je napravljen od fleksibilnog polimera i živih srčanih ćelija. Ćelije kucaju zajedno, stvarajući pokrete stezanja i opuštanja, koji pokreću robota. Koristimo 3-D štampač da bi napravili robotovo telo sloj po sloj od hidrogela, materijala od koga su napravljena kontaktna sočiva. On je dugačak oko centimetar, sa fleksibilnim delom koji stoji na kratkoj nožici koja je kao poluga. Odštampamo sloj kolagena na donjoj strani dužeg dela, tako da se žive ćelije mogu zakačiti na njega.

Posle štampe, potopimo strukturu u rastvor srčanih ćelija pacova i pomoćnih ćelija koje se zovu fibroblasti, pa se ćelije pričvrste na područje sa kolagenom. Čuvamo biobota u inkubatoru u kom je 36,6 °C (oko telesne temperature živog pacova) i u kome su odgovarajući nivoi CO2 da bi ćelije mogle da prežive. Nekoliko dana kasnije, rastuće ćelije formiraju sloj i počinju da kucaju otprilike jedanput u sekundi, dinamikom otkucaja srca pacova. Svaka kontrakcija savija gornji deo na dole i gura robota napred. Cela stvar se kreće brzinom od oko 15 milimetara u minutu (i to samo u jednom smeru).

U budućnosti, bi želeli da napravimo pokušaj sa ćelijama srca ptica, koje kucaju pet puta brže nego kod pacova, što bi ubrzalo i biobota. Takođe smo želeli da napravimo robota inteligentnijim, da bi mogli da pomognu u hirurgiji ili da se koriste u pronalaženju toksina ili parazita i oslobađanju hemikalija koje bi ih neutralisale. Mislimo da ovaj rad unapređuje sintetičku biologiju i bioinženjering. Umesto reinženjeringa DNA ili jedne bakterijske ćelije, naš cilj je da koristimo različite vrste ćelija sisara, vidimo koja se ponašanja pojavljuju i iskoristimo ta ponašanja u ostvarivanju zadataka. Ali, to postavlja i nova etička pitanja, da li je to živo? Dokle god su uslovi u redu, biorobot bi mogao da hoda oko svoje Petrijeve posude mesecima. Šta da osećamo u vezi sa tim? "

Rašid Bashir, bioinženjer na Univerzitetu Urbana-Champaign u Ilinoisu.
Ispričao Flori Lichtman

Životinjski otkucaji srca:
Najbrži kolibri: 1.260 otkucaja u minutu,
Najsporiji plavi kit: 5-6 otkucaja u minutuPreuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
 
vrh strane