Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Robot koji po cevima traži curenje

Robot koji po cevima traži curenje


U martu, ono što je počelo kao zanemarljivo curenje gasa u cevi, izazvalo je eksploziju koja je sravnila dve stambene zgrade i ubila osam ljudi u Njujorku. Curenje cevi može predstavljati realnu opasnost, ali ne postoji naftna, vodovodna, ili mreža prirodnog gasa u svetu koja je nema.

"Bez obzira na to koji tip sistema cevi imate, curenja ostanu neotkrivena dugo", kaže Kamal Jusef - Tumi, mašinski inženjer sa MIT. Postojeći akustični senzori koji imaju za cilj da otkriju curenje su iznad zemlje, ali hvataju manja curenja ranije, Jusef – Tumijev tim je dizajnirao autonomnog robota da patrolira duž cevi iznutra. Prototip, veličine dvolitarske flaše, krstari kroz cevi, do 3 milja na sat u potrazi za suptilnim razlikama pritiska koji ukazuju na gubitak tečnosti. Zatim robot šalje upozorenje sa GPS koordinatama tehničaru koji može da pronađe i otkloni curenje. ALEKSANDRA OSOLA

DELOVI
A Poliuretanska membrana detektuje promene pritiska i štiti valjak.
B 3 - D - štampani plastični valjak koji se pomera odgovarajući na razlike protoka usled curenja .
C senzor sile beleži pomeranje valjka da bi se izmerila količina curenja.
D ugrađeni kompjuter upravlja robotom i komunicira bežično sa operaterima
E točkovi presvučeni gumom obezbeđuju vuču kroz većinu cevi .
 
800 Broj značajnog curenja gasa u cevima u SAD između 2002 i 2012, što je dovelo do 465povreda i 800 miliona dolara materijalne štete.


Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
vrh strane