Magazin
Početna strana > Magazin > IT shop > Rat klonova

Rat klonova

Muzička piraterija? Koga briga. Sačekajte dok ljudi ne počnu da kopiraju iPhone.

Napisao Luke Mitchell
Ilustrovao Ryan SnookŠvedski BitTorrent tracker Pirate Bay tiho je uveo novu kategoriju na svoj popis, njeno ime je Physibles. "Verujemo da su stvari kao što su trodimenzionalni štampači, skeneri i slično samo prvi korak", pisao je tada jedan od sajt menadžera. "Verujemo da ćete u dogledno vreme štampati rezervne delove za svoja vozila. Da ćete downloadovati svoje patike bar 20 godina. "To je verovatno preblago rečeno. MakerBot-ov, 2199 dolara vredan, replikator 2, koji štampa male predmete iz kapljica rastopljenog vlakana bioplastike, danas generiše naslove.

Ali, daleko oštriji stereolitograski kućni štampači, koji selektivno oblikuju tečne fotopolimerne smole laserima, već je na putu; Formlabs je najavio početak isporuka za svoj, 2299 dolara vredan, Form 1. A to je tek početak. Sledeća generacija potrošača 3-D štampača moći će da generiše složene delove promenljive elastičnosti i provodljivosti, i to od daleko više materijala a ne samo  od od plastike ili smole. Komercijalni "bioprinter" iz Organova već može oblikovati ljudske ćelije u upotrebljiva tkiva, a u Columbiji, Misuri, program nazvan Modern Meadow radi na uređaju koji štampa jestivo meso. Tim sa Univerziteta u Glasgowu, čak je pronašao način za štampu prilagođenih hemijskih jedinjenja, otvarajući put time ka kućnim štampačima za pilule. U septembru, u međuvremenu, Autodesk je objavio besplatnu iPhone aplikaciju, 123d Catch, koja skenira objekte u letu. I kako CT skeniranje postaje jeftinije, bićete u mogućnosti da napravite mapu svoje unutrašnjosti. Zaboravite one patike sa početka.
 
Dobijamo mogućnost da kopiramo bilo šta: iPhone 7 čim procuri informacija o njemu, lek koji će nam spasti život, smrtonosni virus. Sve to znači da Physibles deo na Pirate Bay, među ostalim mestima, postaje mesto za neke važne bitke. U oktobru, Intellectual Ventures, kompanija koju vodi Nathan Myhrvold, bivši tehnički direktor Microsofta, patentirala je šemu "za kontrolu prava objekta proizvodnje" koja će da zahteva da svaki 3-D štampač potvrdi svaki fajl koji da na štampu u bazi autorizovanih predmeta. Nema potvrde, nema kopije. Sistem se verovatno neće primiti jer Apple je pre godinu dana odbacio nezgrapno sročeno upravljanje digitalnim pravima na iTunes-u, ali to je tek početak. Bitke oko intelektualnog vlasništva u poslednje dve decenije će izgledati trivijalno u odnosu na predstojeći rat oko toga ko, u bukvalnom smislu, kontroliše sredstva za proizvodnju.

Luke Mitchell  (luke.mitchell@popsci.com)
pokriva ograničenja i kreativnost svakog izdanja.
 

“Cyberspace, ostavljen sam sebi, neće ispuniti obećanje o slobodi.O ostavljen sam sebi, cyberspace će postati perfektan alat za kontrolu.” —Lawrence Lessig, iz Code 2.0: i drugi zakoni Cyberspace-a

Upravljanje digitalnim pravima za 3-D štampače je samo početak.Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
 
vrh strane