Magazin
Početna strana > Magazin > Kamere i foto oprema > Puna torba entuzijazma – Canon EOS 6D

Puna torba entuzijazma – Canon EOS 6D


Napredni smartfoni su u prethodnih nekoliko godina značajno ugrozili tržište kompaktnih namenskih fotoaparata, ali je zauzvrat porasla tražnja za DSLR kamerama namenjenim entuzijastima i naprednim amaterima, najpre zbog kvaliteta fotografija i mnogo bolje kontrole parametara snimanja.

DSLR aparati u nižim klasama poseduju APS senzor (označen kao APS-C, DX ili APS-H, u zavisnosti od proizvođača) koji je manjih dimenzija u odnosu na profesionalne modele koje krasi takozvani full-frame foto-čip (ekvivalent 35-milimetarskom filmu). Manji senzor znači manje dimenzije aparata i objektiva, kao i pristupačniju cenu, dok full-frame obezbeđuje viši kvalitet snimaka. Razlika u ceni između ove dve kategorije kamera je po pravilu značajna, pa su proizvođači pokušali da nađu rešenje koje bi bilo neka vrsta „mosta“ za prelazak na full-frame. U izvedbi kompanije Canon to je model EOS 6D, robustni i praktični aparat koji će zadovoljiti potrebe entuzijasta, ali i profesionalaca koji žive od fotografisanja.

Premda nešto manji i lakši od svojih parnjaka u višoj klasi, 6D nije izgubio na robustnosti i udobnosti rukovanja, naprotiv. Telo je najvećim delom izvedeno od metalne legure presvučene plastikom, s tim što je gornji deo izrađen od polikarbonata radi dostupnosti WiFi i GPS antena. Kućište je otporno na vlagu, prašinu i svaku drugu vrstu surovijih uslova korišćenja, a pri baratanju deluje sigurno i čvrsto. Rukohvat sa desne strane je više nego udoban, a raspored funkcijskih tastera za svaku pohvalu. Očekivano, sa gornje strane je mali LCD ekran koji prikazuje sve bitne parametre snimanja, a pored njega su sa obe strane poređani dugmići za brzu promenu opcija. Tu je i standardni brojčanik za promenu režima rada (M, Av, Tv, P i dodatne opcije), navigacioni točkić i direkcioni taster, kao i dodatni tasteri za brzi meni (Q) i druge najčešće operacije. Zbog svega toga smo veoma retko imali potrebu da „zalazimo“ u inače dobro organizovan ali veoma kompleksan sistem menija na glavnom displeju.


Više informacija na Tech Lifestyle

 
vrh strane