Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Prioriti bicikl

Prioriti bicikl

Cena $399
Težina 25 lbs
Bicikl kojem nikada neće biti potrebna popravka
768.000 - Broj ljudi koji biciklom idu na posao u SAD

 
Svaki mehaničar zna da se pokretni delovi habaju vremenom, a Dejvid Vajner, osnivač Prioriti bicikala, to zna bolje od većine. Vajner je proveo šest godina, kao mehaničar za bicikle u Volnat Kriku u Kaliforniji, u blizini svog rodnog grada, a najveći deo njegovog posla je bio popravka šačice istih problema: podešavanje menjača, prilagođavanje kočnica, podmazivanje lanaca i zamena probušenih guma. Iako je Vajner na kraju zamenio taj posao za karijeru u razvoju softvera, njegova ljubav prema održavanju bicikala nikad nije nestala. Nekoliko godina kasnije, pošto je napravio finansijski i logistički softver za vrhunsku kompaniju u svetu guma za bicikle, odlučio je da sredi neefikasnosti održavanja bicikala jednom za svagda. Postavljanjem nerđajućeg, laganog aluminijumskog rama sa izuzetno pouzdanim delovima i uklanjanjem nekih delova u potpunosti, Veiner je stvorio nešto što je oduvek sanjao, bicikl kome nije potrebno održavanje.

MAJKL NUNJEZ


1 UNUTRAŠNJE ČVORIŠTE
Umesto sistema menjača koji se prebacuje, trobrzinsko interno usmerena glavčina pokreće ovaj bicikl. Ona omogućava trakastom pogonu da ostane fiksiran na zupčanik zadnjeg točka, tako da ima manje problema sa iskliznućem lanca.

2 LANAC
Metalni lanci su podložni rđi, a vremenom se opuštaju i istežu. Trakasti sistemi traju i do 10 puta duže, ne zahtevaju podmazivanje, a omogućavaju ravnomerniju vožnju.

3 KOČNICE
Kablovske kočnice mogu izgubiti tenziju tokom vremena a diskovi se pojedu trljanjem o točak. “Kontra” kočnice su ugrađene u zadnji točak i trenje se dešava samo kada korisnik gura pedale unazad.

4 GUME
Gume otporne na bušenje, napravljene sa fleksibilnim, ali otpornim slojem koji zadržava objekte da prođu kroz njega. Uz bicikl se isporučuje i pumpa, pa vozači mogu lako da zadrže gume propisno napumpane.

FOTOGRAFIJA Sem Kaplan


Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
vrh strane