Magazin
Početna strana > Magazin > IT shop > Pokaži na klik

Pokaži na klik


146 kilometara - Prosečna godišnja kilometraža miša prosečnog kancelarijskog radnika, to je otprilike 400 metara svaki dan.


Dodatak koji zamenjuje miša mahanjem ruke, bio je gotovo 50 godina pre Daglasa Engelbarta, inženjera sa Stanford Research Instituta, koje je pronašao prvog kompjuterskog miša. Od tada, njegova osnovna, pokaži i klikni, ulazna šema je ostala nepromenjena u osnovi, čak i trekpad-ovi i ekrani osetljivi na dodir, koji prepoznaju više tačaka odjednom, rade na istom principu. Leap Motion, firma iz San Franciska, ima za cilj da smisli nove interakcije čoveka i računara. Njihov 7,6 cm dug uređaj za prepoznavanje pokreta, poznat jednostavno kao Leap, korisnicima omogućava kontrolu računara i manipulisanje objektima na ekranu, samo mahanjem prstima.

Povezan na bilo koji Windows ili Mac OS X računar, Leap koristi kombinaciju infracrvenih LED dioda i  senzora 1,3-megapikselne kamere koji služi za praćenje kretanja u 0,2 m³ polju. LEAP-ov softver radi sa prilagođenim algoritmima koji konvertuju ono što uređaj vidi u 3-D mapu korisnikovih ruku. Sistem detektuje i tako male pokrete u vrednosti stotog dela milimetra, što je 200 puta osetljivije od Microsoft Kinecta, koji omogućava sistemu da prati pojedinačne prste. LEAP je dovoljno mali da proizvođači mogu da ga integrišu u postojeće laptopove i tablete, što bi se moglo dogoditi već sedećeg proleća.

LEAP je u mogućnosti da preuzme osnovnu ekransku navigaciju, ali još stotine mogućnosti korišćenja se tek planiraju. Leap Motion planira da isporuči prvi krug uređaja razvojnim inženjerima različitih specijalnosti, uključujući i igranje i grafički dizajn, da bi posle toga lansirao namenski App Store. Momci iz razvoja su već predložili aplikacije za vajanje virtuelne gline, dirigovanje, pa čak i prevođenje znakovnog jezika u tekst.Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs

 
vrh strane