Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Pametna kuća

Pametna kuća    

Pametni televizori koji primaju vaše mejlove, frižideri koji lajkuju vaše statuse na Facebook-u i klima uređaji koji vas prate na Instagram-u su tu iza ćoška. Opamećivanje dostupne tehnike, koliko god to apsurdno zvučalo je neminovno.

Iako smo počeli sa šaljivim scenarijom, pored stvarno komičnih situacija povezivanje uređaja u vašem domu u jedan centralizovan sistem koji međusobno komunicira i onda deo tih informacija servira vama može biti vrlo koristan. Naime, sa stanovišta bezbednost, kladimo se da biste voleli da znate da li vam se neko mota po kući ili garaži u gluvo doba noći, a super bi bilo i da to automatski snimite, odnosno da se uključi neka vrsta alarma ako buka pređe određeni nivo.

Nije bez razloga Cerberus aplikacija jedna od najpopularnijih za pametne telefone. U pitanju je aplikacija koja bezbednost pametnog telefona, koji uglavnom sadrži kritične informacije podiže na viši nivo. Pa tako ako neko pokuša da vam otključa telefon, a ne zna šifru, kamera ga automatski uslika i pošalje vam je na mail. Pa čak i da vam ga neko ukrade obriše Cerberus se smešta duboko u sistem omogućavajući da locirate lopova, a da to on i ne zna.

Jedan od pionira na polju pametnih uređaja, kompanija D-Link je još na prošlogodišnjem IFA sajmu predstavila svoj mydlink Home koncept u kojem se veliki broj uređaja na jednoj mreži može povezati u jedan jako interesantan sistem. A pro po te priče, od lokalne kancelarije smo na test dobili četiri različita uređaja i isprobali kako sve to radi.


Više informacija na Digital!

 
vrh strane