Magazin
Početna strana Magazin IT shop Ovaj virus je skoro nemoguće obrisati sa vašeg računara!

Ovaj virus je skoro nemoguće obrisati sa vašeg računara!

Leka nema, možete ceo kompjuter da bacite u đubre!

Godinama su svi vlasnici Apple računara isticali kako su oni nadmoćni nad vlasnicima PC računara, jer njihov OS radi bolje, i nema toliko veliki broj virusa kao za "pisijevece"!

Nažalost u poslednjih par godina cela priča je manje više demantovana jer je otkriven veliki broj sigurnosnih propusta u Mac računarima. Jedan od najgorih je bila mogućnost da svoj virus ubacite umesto firmware-a za web kameru i dobijete neograničen pristup istoj, bez da vlasnik računara zna to, pošto dioda-indikator nije aktivna!

A nedavno su tri stručnjaka za cyber bezbednost objavila da su kreirali virus (tj. crv) koji se jako lako širi a "inficira" firmware računara. Ovaj bug je dobio ime Thunderstrike 2, što ukazuje da postoji i prethodna verzija. Da bi vam neko inficirao računar Thunderstrike 1 verzijom, mora je da ima direktan pristup kompjuteru. Sa drugom iteracijom to nije slučaj, a jednom kada dobijete ovaj virus nema vam spasa, jer ga anti-virus ni na koji način ne može obrisati, pošto nije na hard disku već u firmware, tj. memorijskom modulu nego hardverskog uređaja, kao što je recimo veb-kamera. Jedini način da ga se otarasite je da "flash"-ujete zaraženi modul. U protivnom imaćete ovaj virus zauvek na vašem Meku!


Više informacija na Digital!


 
vrh strane