Vox Electronics
Ovaj virus je skoro nemoguće obrisati sa vašeg računara!

Leka nema, možete ceo kompjuter da bacite u đubre!

Godinama su svi vlasnici Apple računara isticali kako su oni nadmoćni nad vlasnicima PC računara, jer njihov OS radi bolje, i nema toliko veliki broj virusa kao za "pisijevece"!

Nažalost u poslednjih par godina cela priča je manje više demantovana jer je otkriven veliki broj sigurnosnih propusta u Mac računarima. Jedan od najgorih je bila mogućnost da svoj virus ubacite umesto firmware-a za web kameru i dobijete neograničen pristup istoj, bez da vlasnik računara zna to, pošto dioda-indikator nije aktivna!

A nedavno su tri stručnjaka za cyber bezbednost objavila da su kreirali virus (tj. crv) koji se jako lako širi a "inficira" firmware računara. Ovaj bug je dobio ime Thunderstrike 2, što ukazuje da postoji i prethodna verzija. Da bi vam neko inficirao računar Thunderstrike 1 verzijom, mora je da ima direktan pristup kompjuteru. Sa drugom iteracijom to nije slučaj, a jednom kada dobijete ovaj virus nema vam spasa, jer ga anti-virus ni na koji način ne može obrisati, pošto nije na hard disku već u firmware, tj. memorijskom modulu nego hardverskog uređaja, kao što je recimo veb-kamera. Jedini način da ga se otarasite je da "flash"-ujete zaraženi modul. U protivnom imaćete ovaj virus zauvek na vašem Meku!


Više informacija na Digital!