Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > O problemu tri tela ponovo

O problemu tri tela ponovo

U okviru obeležavanja 54. godišnjice Instituta za fiziku dodeljena je Godišnja nagrada za naučni rad dr Milovanu Šuvakovu za značajan doprinos proučavanju problema tri tela u Njutnovoj teoriji gravitacije.

Pre dve godine, izuzetno otkriće dvojice srpskih fizičara uzdrmalo je naučni svet. Pronalaženjem 13 novih familija rešenja Njutnovog problema tri tela donelo je tada nesanicu čak i vrhunskim fizičarima, a Milovan Šuvakov i Veljko Dmitrašinović postali su predmet divljenja mnogih.

Problem tri tela je više od 300 godina star problem kojim se prvi bavio Isak Njutn. Naziv mu je dao francuski matematičar, fizičar i filozof, Žan le Ron d’Alamber, a definiše se kao problem određivanja trajektorija za svako od tri tela koja međusobno interaguju samo gravitacionom interakcijom, poput Sunca, Zemlje i Meseca.

O značajnosi ovog zadatka svedoči činjenica da je kralj Švedske Oskar II, oko 1800. godine osnovao nagradu za onoga ko nađe rešenje problema tri tela ili ko da značajan doprinos klasičnoj mehanici. Nagradu je, na kraju, dobio francuski matematičar i fizičar, Poenkare, koji nije rešio originalni problem, ali je došao do važnih ideja koje su pomogle u formiranju teorije haosa.


Više informacija na Popular Science
vrh strane