Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Novo otkriće u neuronaukama koje će promeniti postojeće udžbenike

Novo otkriće u neuronaukama koje će promeniti postojeće udžbenike


Pronađena karika koja nedostaje, limfni sistem ipak postoji i u mozgu.

Ako otvorite bilo koji postojeći udžbenik iz anatomije ili histologije naći ćete u njemu definiciju da je mozak organ u kome nema limfnih sudova. Iako je ova, skoro pa dogmatska tvrdnja decenijama povlačila sa sobom mnoga pitanja, niko nije sumnjao u njenu istinitost.

Novo otkriće Antoana Levoa i Džonatana Kipinsa sa Univerziteta u Virdžiniji, objavljeno u prestižnom časopisu Nature, dovelo je u pitanje naše dosadašnje znanje o povezanosti centralnog nervnog sistema sa limfnim sistemom, podsetivši nas još jednom da u biologiji, kao i u drugim naukama, moramo konstantno preispitivati postojeća znanja i u tome koristiti prednosti novih tehnologija.
U ljudskom organizmu, limfni sistem ima ulogu u prenosu belih krvnih zrnaca i drugih imunskih ćelija kroz telo, dok drugi deo cirkulatornog sistema, krvni sistem, služi za transport hranljivih materija, kiseonika i vode. Takodje, za limfni sistem se može reći da predstavlja vezu izmedju tkiva i krvnog sistema, jer skuplja višak medjućelijske tečnosti zajedno sa ćelijskim otpadom i dovodi ih nazad u krv. S obzirom na čestu, tesnu povezanost izmedju limfnog i krvnog sistema i njihovo paralelno prostiranje u organizmu, kako naglašava Levo, posebno u regionu mozga, jasno je kako je limfni sistem u ovom delu tela ostao sakriven do danas. Ono što je omogućilo ovo neverovatno otkriće jeste drugačiji metod pripreme tkiva, kao i korišćenje mikroskopa visoke rezolucije.

Levo i Kipins su u svom istraživanju postavili pitanje kako mozak i imunski sistem komuniciraju, ako ne postoji način za direktni pristup imunskih ćelija mozgu?


Više informacija na Popular Science

 
vrh strane