Magazin
Početna strana > Magazin > Mobilni telefoni > Novi Bluetooth standard dozvoljava uređajima da komuniciraju bez suvišne potrošnje energije

Novi Bluetooth standard dozvoljava uređajima da komuniciraju bez suvišne potrošnje energije

Napisala Jennifer Bergen

 
Bluetooth logo su inicijali danskog kralja Haralda Blĺtanda ("Plavog zuba") iz 10. veka ispisani Runama, koji je ujedinio skandinavske zaraćene frakcije kao što Bluetooth ujedinjuje bežične uređaje.


TREND

Bežični dodaci kao što su slušalice i fitnes monitori su notorno neefikasni, jer Bluetooth standard koji oni koriste, drži ih stalno priključene na druge uređaje, čak i kada nema podataka za prenos.

Bluetooth 4.0 (Bluetooth Smart), novi protokol koji će debitovati na uređajima ove godine, to će da promeni. Pošto korisnik upari dva Bluetooth 4.0 uređaja, oba njihova radija ulaze u stanje mirovanja. Kada se pojave novi podaci - pulsno čitanje ili tekstualna poruka, na primer, izvorni uređaj uključuje radio, pinguje drugi uređaj, šalje podatke, a zatim odlazi nazad u sleep mod. Proces traje oko tri milisekunde.


KORIST

Pošto Bluetooth 4.0 radio nije stalno uključen, uređaji mogu da rade danima, mesecima ili godinama sa jednim punjenjem ili baterijom na matičnoj ploči. Ta dugovečnost omogućuje korisnicima da dosledno prate podatke koji su im važni, bez potrebe za uparivanjem uređaja svaki dan ili ručnim sinhronizovanjem podataka.

iThermometer od iDevices. Ovaj flaster je prvi termometar pomoću koga roditelji u kontinuitetu mogu da prate temperaturu bolesnog deteta. Korisnici stave 4 cm dug, 0,2 cm debeo, punjivi uređaj na detetovo čelo pa ga upare sa iOS uređajem sa pratećom aplikacijom. Sistem proverava telesnu temperaturu svake dve sekunde i obaveštava roditelja ako postoji porast.Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
 
vrh strane