Vox Electronics
Ništa osim istine

Najveća slabost nauke je ujedno i njena najveća snaga


Pre četrdeset godina, legendarni fizičar Ričard Fejnman držao je uvodni govor na dan mog diplomiranja na Kalifornijskom Institutu za Tehnologiju. Bio je to vreli junski dan, a mi diplomci, sveži biolozi, hemičari i fizičari, vrpoljili smo se u stolicama na sklapanje na trav–njaku, preznojavajući se u našim crnim odorama. Fejnman nam je rekao da pre nego što izađemo u javnost sa novim naučnim rezultatima, moramo uzeti u obzir svaku mogućnost da možda nismo u pravu. To je bio težak zadatak.

Nedavni slučaj koji to potvrđuje je otkriće dokaza koji navodno potvrđuje teoriju inflacije, u martu 2014. Prema teoriji, koju su predstavili fizičari Alan Gut, Andrej Linde i drugi ranih 1980-ih, univerzum se na kratko napumpa po eksponencijalnoj stopi koja je iznosila oko trilion triliona triliona u odnosu na sledeću stariju. To je onda utihnulo da bi se usvojila ležernija ekspanzija predviđena standardnim modelom velikog praska. Teorija inflacije prirodno objašnjava nekoliko zapažanja koja nisu lako mogla da se ubroje u model velikog praska i kosmolozi su to od tada skoro univerzalno prihvatili.

Ali nauka više vrednuje predviđanje novih fenomena nego objašnjavanje već poznatih rezultata. Godinama unazad, teorija inflacije predvidela je poseban obrazac uvrtanja u vibracijama radio talasa koje prožimaju svemir, takozvanu kosmičku pozadinsku radijaciju. Naučnici koji proučavaju vrednosti trogodišnjih podataka iz BICEP2 opservatorije na Južnom polu pronašli su takav obrazac prošlog proleća.


Više informacija na Popular Science