Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Najveća ikad urađena svemirska popravka

Najveća ikad urađena svemirska popravka


NASA je za 56 godina rada, odvela ljude na Mesec i robote na Mars. Ali jedno od njihovih najvećih dostignuća je mnogo manje poznato: majstorija koja je spasla živote tri izgubljena astronauta 1970.

Kada je rezervoar kiseonika eksplodirao, dok se Apolo 13 približavao Mesecu, tročlana posada morala je da prekine svoju misiju, da isključi komandni modul i da se preseli u lunarni modul da bi se vratila kući. Dizajnirana za smeštaj samo dvoje ljudi, letelica se brzo ispunila opasnim nivoima ugljen-dioksida. Da bi se spasli, astronauti su morali da nekako prikače kvadratni čistač CO2 na kružni otvor filtracionog sistema lunarnog modula. Ekipa na Zemlji dizajnirala je adapter od ograničenog broja elemenata koji su se mogli naći na brodu, uključujući i creva sa svemirskih skafandera, čarape i lepljivu traku.

NIL V. PATEL

ZAŠTO LEPLJIVA TRAKA?
Tajna raznovrsnosti selotejpa, bilo u svemirskom brodu ili garaži na Zemlji, leži u njenom sloju tkanine. U sendviču između fleksibilnog polietilenskog premaza i gumenog lepka, pamučna mreža poboljšava čvrstinu trake, kao što čelična armatura ojačava beton. Horizontalne i vertikalne niti, olakšavaju kidanje trake rukama.


Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
vrh strane