Moon boots se vraćaju
 

GE, Android Homme, i Jack-Threads su predstavili Missions, ograničenu seriju patika u znak obeležavanja 45. godišnjice sletanja na Mesec, koja je ove godine. Termoplastična guma na đonovima dodaje fleksibilnost i povećava apsorpciju.
Cena $196.90


Ništa čudesno nije vezano za prosečne patike, ali zamislite život bez njih. To je posao Stivena Džonsona. On je domaćin emisije “Kako smo stigli do sada”, čija će premijera biti na PBS i BBC 2 ovog meseca. Džonson prati kako svakodnevna otkrića utiču na buduće pronalaske. "Mi pokušavamo da pomerimo fokus na smisao onoga o čemu govorimo kada pričamo o inovacijama", kaže on. U duhu proslave i zanemarene priče o poreklu, ispitujemo skromne početke patika. LINDZI KRATOHVIL
 
40.000 godina ranije
Određivanje vremena u kome su ljudi počeli da nose cipele, oslanja se na fosilne zapise. Jedna teorija, zasnovana na anatomskim promenama stopala, datira nošenje prvih cipela u paleolitsko vreme.
 
1790.
Britanski pronalazač uvodi nas u eru modernih pertli. Ideja vezivanje stvari pantljikama nije nova, ali do tada, cipele su uglavnom bile pričvršćene kopčama ili dugmadima..
 
1844.
Čarls Gudjir podnosi u SAD patent za vulkanizaciju, pomoću koje se prirodna guma prerađuje u trajni proizvod. Proces je otvorio put obući sa gumenim đonom.
 
1858.
Lajman Rid Blejk patentirao je šivaću mašinu koja može da pričvrsti gornji deo cipela za đonove. Kasnije, ona je unapređena i poznata kao Mekejeva mašina, drastično je ubrzala proces proizvodnje cipela.
 
1916.
Kompanija za proizvodnju gume Sjedinjenih Država počinje sa prodajom Kedsa, prvih masovno proizvedenih cipela koje su se oglašavalle kao "patike".
 
1978.
Osnivač Nike-a, Bil Boverman, patentirao je svoj koncept obuće za trčanje sa vafl-đonom. Takav dizajn je obezbeđivao bolje prijanjanje.
 
2013.
NEW BALANCE i Nike najavili su prvu masovno proizvedenu sportsku obuću sa 3D štampanim đonovima, pokrećući novo doba u proizvodnji obuće.


Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs