MIELE

Jula 1899. godine Carl Miele i Reinhard Zinkann osnivaju fabriku za proizvodnju centrifuga za mleko u opštini Herzenbrock, u blizini Gütersloh-a. Ubrzo počinje proizvodnja prvog uređaja za izradu maslaca Meteor, koji uveliko olakšava rad na seoskim imanjima. Mašina za pranje veša naziva Model A je ugledala svetlo dana 1903. godine i donela olakšanje pri pranju veša.
 
Mladi preduzetnici vrlo brzo uspevaju da se probiju na tržište uprkos velikoj konkurenciji zahvaljujući svojoj odlučnosti da ponude dobro izrađene uređaje koji rade pouzdano i sa visokom efikasnošću.
Od samog početka firma sledi filozofiju, da je „trajan uspeh moguć jedino ako se proizvodi odlikuju visokim kvalitetom!“

Pogon se premešta u Gütersloh 1907. godine, jer je tamo moguće direktno priključenje na železnicu, a osim toga grad se nalazi na glavnoj saobraćajnici između Berlina i Ruhrskog područja.
1911. godine se pojavljuje prva Miele mašina za pranje veša sa vlastitim elektromotorom koji ujedno pokreće i uređaj za ceđenje.
Podstaknuti prethodnim uspesima, osnivači firme pokreću 1912. godine iproizvodnju automobila.
Od 1912. do 1914. godine su proizvedena ukupno 143 automobila sa cenama od 5.100 do 7.900 maraka.
„Uvek ćeš lako doći do cilja, ako voziš bicikl marke Miele“ glasio je slogan za Miele bicikle koji su od 1924. godine počeli da se proizvode u fabrici Bielefeld.
U međuvremenu paleta proizvoda Miele se još više povećavala. Tih godina se proizvodi i prvi Miele usisivač koji uspeva da objedini visok učinak sa relativno malom veličinom. Osim toga ubrzo se izrađuje i prvi usisivač namenjen velikim stanovima, kancelarijama i ordinacijama.
Reklame postaju šarene. Proizvode se prvi Miele prospekti sa dve ili tri ukrasne boje.
1929. godine se proizvodi prva mašina za pranje sudova u Evropi koja radi na električni pogon.
Usisivačem po imenu Model L, 1931. Miele po prvi put izbacuje na tržište usisivač u modernom „torpedo“ obliku. Bicikl dobija motor. Namenjen prvenstveno starijim osobama ali i lekarima, poštarima, vozačima, odnosno ljudima koji su stalno u pokretu, ovaj bicikl donosi značajno olakšanje. Krajem 30-tih godina fabriku preuzimaju Carl Miele jun. i Kurt Christian Zinkann koji i dalje, uprkos teškim vremenima, dosledno slede cilj proizvodnje prvoklasnih dugotrajnih proizvoda, koji su istinska pomoć u radu.
Posle 36 godina polako se gasi proizvodnja dvotočkaša, kojih je isporučeno 1,2 miliona bicikala i skoro pola miliona motocikala. Miele Moped K 52/2 Sport je zadnji izumljen model.


     
Godine 1963. na tržište dolazi mašina za pranje sudova Miele G 45 kapaciteta 12 kompleta posuđa sa unutrašnjošću koja je izrađena od plemenitog čelika i doziranjem deterdženta. 1966. godine se pojavljuje prva mašina za pranje veša sa upravljanjem pomoću jednog dugmeta i Miele mašina za sušenje veša na elektronsko upravljanje.

Prvi put u Evropi se elektronski meri vlaga postupkom koji dalje reguliše program. Posebnim uređajima Miele se probija u industriju i bolnicu. Između ostalog se proizvodi termodezinfektor G 17 i mašina za pranje laboratorijskog stakla G 19.
Početkom 21. veka dolazi do revolucije u nezi veša: Miele pušta na tržište svojpatentiran saćasti* bubanj. Njegova posebno oblikovana površina obezbeđuje do sada nedostižno nežno pranje veša. Primena ove inovacije ne prestaje kod mašina za pranje veša jer je saćasti bubanj našao svoju primenu i u mašinama za sušenje veša.
2003. godine Miele uvodi inteligentno Navitronic upravljanje i Miele posebne programe. Posebni programi (kao npr. Automatic) omogućavaju negu veša prilagođenu tačno određenoj vrsti tkanine, a pokrivaju sve od džinsa do košulja i zavesa. Ovi izumi obezbeđuju sigurnost kako pri pranju tako i pri sušenju.
Povećanje kapaciteta mašina za pranje i mašina za sušenje veša na 6 kilograma veša događa se sredinom decenije, godine kada su na tržište lansirane i dve nove serije usisivača: S4 i S5.

Tokom 2006. godine dolazi do još jedne revolucije u programu nege veša: na tržište izlaze nove serije mašina za pranje i mašina za sušenje veša.
Miele daje nezi veša novo lice i ugrađuje najviši stepen kvaliteta u tri različita dizajna.