Mekani roboti

Zašto će mekoća omogućiti robotima i ljudima da rade zajedno

iRobot AIR arm, zakačen za PackBot osnovu, koristi vazdušne jastuke koji mogu da se pumpaju i kablove da nežno uhvati objekat.

Današnji industrijski roboti imaju nadljudsku snagu, preciznost i brzinu da neumorno boje, vare i transportuju masivne objekte. Ali, oni moraju da budu programirani za svaki pojedinačni zadatak (i ako bi vas neki od njih slučajno udario po licu, to bi moglo da vas ubije). I pored svakog njihovog uspeha u fabrikama i skladištima, roboti ostaju upadljivo odsutni iz naših domova i svakodnevnih života. Da bi ljudsku vrstu i robote učinili kompatibilnijim, istraživači su počeli da razvijaju mašine sa mekim delovima koji lakše mogu da se oblikuju, umesto onih koji su isključivo čvrsti.

Mogućnosti tih mekih robota su dvojake - mogli bi da rade sigurnije oko drugih mekih predmeta kao što smo mi, na primer. Još važnije, njihova poslušnost ih čini dovoljno svestranim za interakciju sa različitim predmetima (kreditne kartice, hrana za psa, šoljice za kafu) a da ne postanu astronomski skupi. Bari Trimer, sa Tafts Univerziteta, je glavni urednik u časopisu koji je prvi posvećen ovom polju - Soft robotici, koji je pokrenut u novembru. "Želite preciznost u fabrici, ali u stvarnom svetu, nedostatak preciznosti u stvari pomaže", kaže on. "Mekani materijali dozvoljavaju vam automatski da se bavite svojom okolinom." Neki od najjednostavnijih zadataka su robotima jako teški. "Hvatanje je još uvek jedan od većih izazova u robotici", kaže Karmel Madžidi, istraživač koji se bavi mekim mašinama na Univerzitetu Karnegi Melon. Generisanje savršenog oblika i pritisak tokom ceđenja nečeg delikatnog a da ga ne zdrobi, obično zahteva mnogo inteligencije i senzorskih povratnih informacija. Ali meki roboti mogu da se modeliraju prema obliku objekta i da primene pritisak preko veće površine, eliminišući problematične tačke na kojima se vrši veliki pritisak.

Firma iz Masačusetsa, iRobot, koja pravi robota za usisavanje Roomba, je napravila nekoliko mekih robota koji će jednoga dana, možda, pokupiti sve vrste objekata koje ranije nisu mogli. Na primer, Napredna robotska ruka na naduvavanje (AIRarm) sastoji se od cevi od tkanine sa mekim, dvosmernim klještima na kraju. Unutra je šest kesica na naduvavanje koje deluju kao kosti, zajedno sa kablovima koji ih kao mišići pokreću. Da ba zgrabile nešto, AIRarm prilagođavaju pozicije kesice da bi napravile kalup od klješta oko objekta. Za demonstraciju, AIRarm trenutno zakacena  na iRobot-ovu PackBot mašinu sa gazištem koja se se koristi za deaktiviranje bombi. PackBotova standardna metalna ruka je teška 9,5 kg i puna je motora i senzora. AIRarm je teška 200 grama, tako da će koristiti baterije manje snage, a pošto ima fleksibilnost i manje pokretnih delova, trebala bi da bude jeftinija i pouzdanija. Može da podigne 1,3 kg, koristeći raspon snage i težine oko devet puta veći od standardne ruke. I kada nije u upotrebi, AIRarm može da se izduva i kompaktno se spakuje u telo robota, oslobađajući prostor za druga potencijalna opterećenja.

Do sada je ruka nosila flaše i aktovke. Uz novi krug finansiranja iz DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency - Agencija za napredno istraživanje projekata odbrane), AIRarm tim projektuje nove modularne komponente koje mogu da zakače zajedno kako bi stvorili različite oblike ruku, a na to bi mogli da dodaju kožu napravljenu od kevlara da obezbede trajnost. Iako je AIRarm napravljen da radi na tradicionalnoj teškoj robotskoj platformi, drugi istraživači razvijaju robote koji su potpuno mekani. Na primer, hemičar Džordž M. Vajtsajds u laboratoriji na Harvardu napravio je nekoliko mekih silikonskih robota koji koriste vazduh kao pogon. U poslednjih nekoliko godina, roboti sastavljeni u obliku morske zvezde su stezali jaje i živog miša; bot oblikovan kao pipak je držao cvet. A četvoronožni hodač je puzao, uvukao se ispod prepreke, i promenio boju kada je ona upumpana kroz sitne kanale u njegovom telu.

Vajtsajds i drugi misle da će prve primene mekih robota će biti u pomoćnoj medicini i rehabilitaciji. "Govorimo o situacijama u kojima želite da imate robota u kontaktu sa ljudskim bićem, ali u mekom kontaktu", kaže Vajtsajds. Mekani robot mogao bi da bude dodatni par ruku za hirurga, pažljivo držeći organe. Mekani robot sa čvrstim egzoskeletom mogao bi da pomogne ljudima sa invaliditetom da se kreću po svojim domovima. I savitljive mašine bi mogle da pomognu u potrazi i spašavanju, tamo gde je teren nepredvidljiv i raznolik. U mnogim primenama, način da roboti funkcionišu bolje je da liče što više na nas. "Ako želimo da više integrišemo robote u naš svakodnevni život", kaže Trimer, "oni moraju biti više organski."

U poslednjih nekoliko godina, roboti sastavljeni u obliku morske zvezde su stezali jaje i živog miša

NIGHTCRAWLER - Silikonski roboti na vazdušni pogon su posebno fleksibilni i mogu promeniti boju (pa čak i da sjaje) kada im se ubrizgaju različite supstance.
 
1984 Čovek umire od srčanog i plućnog udara kao posledice prethodnog prignječenja mašinom za livenje metala, što je prvi zabeleženi smrtni slučaj u US koji se dovodi u vezu sa robotom.Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs