THM Blog

Oživljena mašta - LG curved OLED TV

 
"Prvi poljubac. Bebini prvi koraci. Veličanstveni prizor zalaska Sunca u pustinji. Neke stvari u životu prkose svakom objašnjenju i moraju su doživeti da bi se u njih poverovalo. Takav je slučaj i sa novim LG zakrivljenim OLED televizorom. Sa dubljim, bogatijim bojama i zadivljujućim kontrastom, predstavlja tehnologiju različitu od bilo koje koju ste do sada videli i donosi sliku koja prevazilazi vašu najluđu maštu."

Ovim rečima je LG najavio svoj novi OLED televizor sa zakrivljenim ekranom, jednu od zvezda ovogodišnjeg IFA sajma tehnologije u Berlinu. Dobitnik je EISA nagrade za 2013./2014. za najbolji dizajn u Evropi i prestižne nagrade red dot: best of the best . Ovaj je model ujedno i prvi OLED televizor na svetu koji se može pohvaliti THX sertifikatom, koji označava vrhunski kvalitet zvuka i slike.

Nakon skoro pet godina istraživanja i razvoja napredne OLED tehnologije, kompanija LG Electronics je predstavila uređaj koji zahvaljujući blagom zakrivljenju ekrana u potpunosti eliminiše probleme vizuelne distorzije i gubljenja detalja koje je prisutno kod flat modela.
Na taj način, stvoren je najoptimalniji oblik koji zahvaljujući jednakoj udaljenost ekrana u odnosu na polje vida, gledaocu pruža mogućnost da podjednako uživa u prikazu nezavisno od ugla u kome se nalazi. Uz pomoć 4-Color Pixels i Color Refiner tehnologija, model 55EA980V, koji je tanak neverovatnih 4,3 mm i težak svega 17 kg, emituje mnogo oštrije i pravilnije boje od drugih modela na tržištu.Ono što je jedinstveno kod ovog modela jeste da svaki piksel emituje crvenu, zelenu, plavu i belu boju, umesto standardne kombinacije crvena/zelena/plava, koja se koristi u drugim OLED modelima, kao i na većini ekrana koji se danas proizvode. Ovo omogućava svakom pikselu da kontroliše sopstvenu osvetljenost, tako da je sada moguće dobiti istinsku nijansu i dubinu prikaza. Boje su sada znatno realnije, budući da je odnos kontrasta daleko iznad konvencionalnih vrednosti. Kao prva displej tehnologija koja dozvoljava samogorećim pikselima da se uključuju i isključuju pojedinačno, OLED nudi jedistvenu "Infinite" razmeru kontrasta. On može ići od najsjajnije bele do najtamnije crne na ekranu. Više je bolje, a "Infinite" (“Beskonačno”) je bilo nemoguće do sada. Izuzetno crne nijanse će izgledati kao da se tope, tako stvarajući veći osećaj realnosti i dubine celog sadržaja na ekranu.

Brilijantna tehnologija OLED ekrana omogućava jednostavniju unutrašnju strukturu, tako da su televizori neverovatno laki i izuzetno tanki. Ugrađeni u postolje, izrazito tanki LG zvučnici Clear Speakers usmereni prema napred proizvode savršeno jasan, detaljan zvuk sa zavidnim performansama kod frekvencija srednjeg i visokog raspona. Ovi zvučnici ujedno predstavljaju i prve tzv. transparent film-type audio komponente korišćene u televizoru.