Magazin
Početna strana > Magazin > Bela tehnika > LG evolucija pranja veša – od izvora do bubnja

LG evolucija pranja veša – od izvora do bubnja


Nakon mnogobrojnih naučno-fantastičnih filmova iz prošlog veka, danas konačno možemo sa sigurnošću da zaključimo da živimo u vremenu budućnosti

Glas naših najmilijih je na samo jedan klik daleko, usisivači su konačno počeli sami da čiste umesto nas, a frižider će nam bez problema odgovoriti porukom u slučaju da nam nedostaje mleko. Sve se čini da se inovatori svetske tehnologije neprestano svojski trude da našu svakodnevicu učine što lakšom. Ipak, jedan uređaj dostigao je toliko visok nivo evolucije, da su njegovi proizvođači odlučili da ga vrate svojim korenima. Veš mašina, nezaobilazni prijatelj svakog ukućana, prešla je dug put da bi nam, samo jednim pritiskom dugmeta, pružila čistoću i svežinu ručnog pranja na planinskom izvoru. Kako je tekla evolucija ovog nezaobilaznog uređaja svakog domaćinstva?

Mnogi bi se složili da ne postoji lepše uspavljivanje od onog u čistoj posteljini ili osećaja prvog oblačenja mekane i sveže oprane omiljene košulje. Međutim, ne tako davno, tj. koristeći jezik tehnologije, pre nekoliko eona, kako bi oprali samo jedan komad veša, ljudi su morali da ulože veliku količinu energije, vremena, ali i resursa. Pre nego što su stari Rimljani prvi uneli revoluciju korišćenjem pepela dobijenim iz masti žrtvenih životinja kao sapun, drevni narodi su odeću čistili lupanjem o stene i kamenje ili utrljavanjem abrazivnog peska. Odeća natopljena u sapun morala bi da stoji u vodi satima, nakon čega bi usledilo temeljno čišćenje prljavštine, ispiranje i sušenje, za šta je bilo potrebno i po nekoliko dana. Da nije bilo uporne supruge Vilijama Blekstona iz Indijane, svet bi ostao uskraćen za prvu mašinu za pranje i uklanjanje nečistoća sa odeće za kućnu upotrebu stvorenu u 1858. godine.

Sve do sredine prošlog veka pokušaji mnogih proizvođača da nastave evoluciju veš mašina, uglavnom su završavali u formi glomaznih i teških mašinerija, pristupačnih malo kome, prilično teških i komplikovanih. Kada je 1957. godine napravljena prva veš mašina sa pet tastera, koji su uključivali kontrolu temperature pranja, ispiranja, brzinu obrtanja i centrifuge, svima se činilo je tehnologija dostigla svoj vrhunac.

Kasnije su polako uvođene nove funkcije, što je dovelo do toga da danas imamo najrazličitije mašine za pranje veša, stvorene da u potpunosti zadovolje svačije potrebe i učine naš život još jednostavnijim i lakšim. Međutim, kada je konačno tehnologija izrade dostigla najvišu tačku, došlo je do obrta. Današnje konvencionalne veš mašine potisla je nova tehnologija koja se bazira na upravo na oponašanju ljudskog pranja.
 

Ovom idejom vodila se i kompanija LG, čije veš mašine koriste metod pranja koji će svaki komad odeće tretirati baš kao da ste ga lično oprali, sa puno ljubavi i nežnosti. Linija 6 Motion Direct Drive veš mašina pruža neverovatan učinak pranja, bez obzira na tip i vrstu tkanine, zahvaljujući jedinstvenom kretanju bubnja, kao i raznovrsnim programima za osetljivu tkaninu, nežno pranje ili pranje bez nabora. Kompanija LG mislila je i o našim najmilijima kreiranjem Baby Care programa za pranje odeće za bebe, koji omogućava pranje na 95°C stepeni i temperaturu poslednjeg ispiranja 40°C, idealno za uklanjanje ostataka deterdženta, zbog čega koža bebe neće biti izložena iritaciji. Ukoliko eventualno dođe do kvara, Smart Diagnosis™ funkcija pomoćiće vašoj mašini da kodira problem u zvučne signale i prenese ih servisu, što će značajno uštedeti i vaš novac.

Izgleda da su proizvođači pokrenuli točak evolucije, pa se na kraju ipak vraćamo na početak. Doduše, dosta jednostavniji, lakši i pristupačniji, a sve u cilju da naša svakodnevica bude još lepša i bolja.
vrh strane