Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Kosmičko vreme

Kosmičko vreme


Prvi sat koji može sam sebe setovati, bilo gde. Čak i satovi koji su sinhronizovani sa atomskim satom nisu svuda tačni. Oni imaju radio da bi mogli da pokupe signal sa tornja dugog dometa povezanog sa atomskim satovima širom sveta. Ali tornjevi imaju domet od samo oko 2400 km, ostavljajući velike regije, uključujući i Južnu Ameriku i Kanadu, nepokrivenim.


Seiko Astron je prvi sat koji koristi GPS, tako da sam može automatski namestiti vreme bilo gde. Seiko inženjeri su spojili Astronov kvarcni pokret i prilagođenu ploču koja sadrži procesor i GPS radio. Tim je programirao procesor sa kartom sveta razbijenom na milion kvadranata, svaki povezan sa jednom od 39 vremenskih zona. Jednom dnevno, GPS radio se uključuje i povezuje sa četiri ili više satelita koji orbitiraju oko planete da bi označio svoje mesto; procesor onda određuje koja je vremenska zona i postavlja datum i vreme u skladu sa tim. (Korisnici mogu da resetuju sat i pritiskom na dugme sa strane.)

Astronu treba 30 sekundi za sinhronizaciju, dok kod atomskih satova to može da potraje i do dva minuta. I pored litijum jonskog napajanja, lice sata koje je 3,8 cm veliko, napravljeno je od matrice sedam solarnih ćelija, tako da putnici nikada neće imati problem bilo sa netačnim vremenom ili sa satom koji je stao.

Seiko Astron
Prednja strana 3,8 cm  
Težina 136 g
Cena od 2.300 USDPreuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs

 
vrh strane