Kontrola klime na vašem zglobu

Osećaj temperature je različita, ono što je jednoj osobi tropska vrućina, drugoj je blaga. Dual klima u automobilu i na dušecima je dokaz za to.

Da bi rešili ovo često vrlo neprijatno senzorno neslaganje, inženjeri u Embr Labs pokušavaju da daju pojedincima mogućnost da kontrolišu svoju klimu. "Toplota je prilično lična stvar," kaže suosnivač Embr-a, Sem Šejms. "U svakom datom okruženju, svako od nas ima različitu ideju o tome šta je prijatno. "Rešenje koje Embr nudi je narukvica Wristify. Postavljena na unutrašnjoj strani zgloba, emituje koncentrisane impulse temperature, nekoliko sekundi je uključena, nekoliko isključena, tako da stalno stimuliše termo receptore organizma. "Vaša koža se brzo prilagođava konstanti ", kaže suosnivač Met Smit, "a zapravo previše reaguje na promenu. "Isprobao sam, u avgustu, raniji prototip u Embr kancelariji u Masačusetsu, kojoj je nedostajao klima uređaj. Impulsi hlađenja na mojoj radijalnoj arteriji kao da su odmah spustili temperaturu u prostoriji. Nekoliko minuta je proteklo i bilo mi je sasvim prijatno; ubrzo pošto sam je skinuo, počeo sam da se znojim. Da biste kreirali tople ili hladne impulse, termo električni element usmerava toplotu ka ili od kože. Ali zbog hladnjaka uređaj je malo nezgodan. Šejms kaže da će proizvodni model biti manji i više će ličiti na narukvicu i na kraju će biti dovoljno mali da se ugnezdi u pametni sat. Da li bi lični klima kontrolni uređaji, kao što je Wristify, jednog dana mogli da zamene tradicionalne načine grejanja i klima uređaje, drastično snižavajući račune za komunalije? Verovatno ne,  ali bi ispravili svakodnevne neugodnosti.

ERIK SOFDŽI


DELOVI
  • A Za hladnjak će koristiti aluminijum sa teksturom, kao što su šiljci, ispupčenja, ili ulegnuća, da bi zračili višak toplote.
  • B Izolacioni sloj razdvaja hladnjak od kože.
  • C Termoelektrični element (TEM) koristi struju za generisanje ili uklanjanje toplote.
  • D TEM je povezan sa litijum - jonskom baterijom i patentom zaštićenim sistemom za modulaciju temperature.

Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs