KitchenAid


Istorija KitchenAid-a počinje u Americi pre 90 godina. Uporedo sa munjevitim industrijskim razvojem Amerike, a zajedno sa pojavom pokretne trake i čuvenog Fordovog modela T, počeo je i razvoj KitchenAid miksera.

Herbert Johnston, inženjer iz Ohaja osniva 1908. godine KitchenAid. U želji da olakša dotadašnji način pripremanja hleba pravi prvi komercijalni mikser. Prvi modeli pokazali su izuzetnu upotrebljivost, izdržljivost i kvalitet u pekarskoj industriji. Rad u pekarama postao je mnogo lakši i brži.
Zahvaljujući kvalitetu i upotrebljivosti, KitchenAid postaje već 1917. godine standardna oprema svih brodova Američke ratne mornarice.
1923. godine KitchenAid počinje sa proizvodnjom manjih kućnih miksera. Praktično od tog trenutka zauzima lidersku poziciju među proizvođačima kuhinjskih aparata.
1945. K5A model miksera dobija prestižnu nagradu za dizajn u Americi. Taj dizajn očuvan je do danas u nepromenjenom obliku. Danas se K5A miskeri mogu naći u mnogim muzejima, a osvojili su mnoge nagrade za dizajn i kvalitet.
1955. jedna od važnijih godina u razvoju je uvođenje cele palete boja za KitchenAid miksere.
1986. godine Whirpool korporacija kupuje KitchenAid, ali sam brend i proizvodni program ostaje nepromenjen do 1992 kada se uvode KitchenAid blenderi, tosteri... I dalje politika KitchenAid-a ostaje nepromenjena, proizvodnja kuhinjskih aparata izuzetnog kvaliteta i upotrebljivosti.
1994. na 47 ari otvara se novi proizvodni pogon KitchenAid-a, uvode se nove boje u paletu a već 1996. godine ulazi u proizvodnju sada već čuveni Food procesor KitchenAid-a.
Od 1994. godine sedište KitchenAid-a za Evropu nalazi se u Belgiji.
Od 2003. godine lansirana je najnovija Artisan serija miksera i tostera za 21 vek.