Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Kakva je veza između lasera, Facebook-a i džinovske bespilotne letelice!

Kakva je veza između lasera, Facebook-a i džinovske bespilotne letelice!

Da li je Mark Zuckerberg krenuo u osvajanje sveta?

IT industrija je oduvek bila vezana za hardver, ali se to dramatično promenilo kada su usluge i servisi izbili u pravi plan. Najbolji primer ove tvrdnje je vest da je Facebook napravio prvi prototip bespilotne letelice, pod nazivom Aquila, koja će imati krila kao klasičan putnički avion, ali pošto su ista izrađena od kompozitnih materijala, imaju veoma malu težinu. Aquila će na sebi imati solarne ćelije koje će generisati energiju za njen motor. Ali čemu ovo služi, sigurno se pitate vi? U pitanju je stara inicijativa Facebook-a , kojom želi da omogući pristup Internetu tamo gde to drugačije nije izvodljivo ili isplativo. Tu se prvenstveno misli na zemlje u razvoju, ruralna područja ili ona sa malim brojem stanovnika. Dobro, a laseri?

Laseri će služiti za međusobno komunikaciju između letelica, te će se njima prenositi podaci. Prednost lasera u odnosu na ostale vidove komunikacije je veći protok informacija, skoro 10 Gb/s, što je jako bitno Facebook inženjerima, jer onda korisnik može normalno da surfuje i koristi sve raspoložive servise. Sistem za upravljanje laserskim snopovima je toliko precizan da može da pogodi novčić na razdaljini od 20 kilometara. Facebook ima nameru da podigne u gornje slojeve atmosfere veliki broj ovakvih bespilotnih letelica koje bi mogle da ostanu u vazduhu nekoliko meseci, i pomoću njuh omogući pristup Internetu (i naravno Facebook-u) korisnicima. Sličan projekat ima i Google, ali umesto bespilotnih letelica iskoristiće meteorološke balone.


Više informacija na Digital!


 
vrh strane