iPad Air - snaga neverovatne lakoće


iPad Air je peta generacija iPad tablet računara dizajniranih, razvijenih i plasiranih od strane Apple kompanije. iPad Air karakteriše tanji dizajn, sličan kao iPad Mini, zajedno sa operativnim sistemom iOS 7 i 64-bitnim Apple A7 procesorom sa M7.
iOS 7 operativni sistem karakteriše poboljšana tipografija, nove ikone, transparentnost, kao i slojevitost.
Aplikacije

iPad Air dolazi u paketu sa nekoliko već instaliranih aplikacija - Siri, Safari, Mail, Photos, Video, Music, iTunes, App Store, Maps, Notes, Calendar, Game Center, Photo Booth, and Contacts. Kao i sve ostali iOS uređaji, i ovaj iPad može sinhronizovati sadržaj i podatke sa Mac-a ili PC-a koristeći iTunes. Uređaj poseduje aplikaciju za diktiranje, koja koristi istu tehnologiju za prepoznavanje glasa kao i mobilni telefon iPhone 4S. Ovo omogućuje korisnicima da govore a iPad će to otkucati na ekranu - jedino je potrebna veza sa internetom, zbog povezanosti sa Apple serverom za prevod govora. Siri, inteligentan lični asistent i navigator znanja, dolazi u paketu. Aplikacija koristi prirodni jezik korisničkog interfejsa prilikom odgovaranja na pitanja, pravljenja predloga, a akcije obavlja preusmeravanjem zahteva na skup Web servisa. iOS 7 dodaje nove muške i ženske glasove, nova sistemska podešavanja - redizajn kao podršku ostatku operativnog sistema.


Dizajn

iPad Air obeležava prvu veću promenu u dizajnu od iPad 2 - tanak je svega 7.5 mm i ima najtanji okvir sličan kao kod iPad Mini. Apple je smanjio sveukupnu težinu za iPad Air tako što je koristio tanje komponente, smanjujući težinu za 22%. Iako koristi isti Retina displej od 9.7 inča, kao i prethodni iPad modeli, poboljšana prednja kamera čini korišćenje Face Time aplikacije jasnijom. Nova prednja kamera može snimati video u HD rezoluciji 720p, uključuje i prepoznavanje lica. I zadnja kamera je unapredjena, i sada se zove iSight kamera - takodje sadrži 5MP CMOS i hibridni IR filter.
Kao i kod prethodnih generacija, Apple nastavlja da koristi materijale pogodne za reciklažu. Završni sloj iPad Air jeste aluminijum, koji je 100% moguće reciklirati. Ne sadrži nikakve štetne materijale, kao sto je PVC, što ga čini ekološkim elektronskim uređajem.Hardver


iPad Air je nasledi komponente od iPhone 5S, kao što su 64-bit Apple A7 sistem-na-čipu i Apple M7 procesor za pokret. Opremljen je zadnjom kamerom od 5MP, FaceTime HD prednjom kamerom, podrškom za 802.11n, i očekivanih 10sati rada baterije.

Kao i prethodne generacije iPhone i iPad-a, postoje 4 tastera i 1 prekidač na iPad Air. Kada je u portret orijentaciji - "home" taster na prednjoj strani uređaja ispod ekrana koje vraća korisnika na početni ekran, "wake/sleep" taster na gornjoj ivici uređaja , i dva tastera na gornjoj desnoj strani uređaja za podešavanje zvuka, ispod kojih je prekidač čija funkcija može varirati prema podešavanjima - za uključivanje/isključivanje tihog moda ili zaključavanje/otključavanje orijentacije ekrana.
Stereo zvučnici su smešteni sa donje strane uređaja - sa obe strane konektora.