HYG

Danas su u upotrebi klasične četkice, električne četkice i jonske četkice za zube. hyG jonska četkica je patentirana u SAD 1984., a proizvodi je Hakuba Dental Corporation iz Japana.

 
Jonska četkica je revolucionarni instrument u nezi zuba, proizveden u Japanu, koji uz pomoć jonizirajućeg dejstva odstranjuje i one štetne naslage, koje sa drugim, običnim četkicama zaostaju. Radi na principu odavno korišćene metode jontoforeze.
U svetu je do sada prodato preko 100 miliona jonskih četkica u Japanu, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Španiji itd.
Japanski naučnici su otkrili da zubi svojim naelektrisanjem privlače naslage (plak), slično kao nameštaj prašinu. Jonska četkica menja naelektrisanje zuba i omogućava efikasnije uklanjanje plaka.
hyG zubna četkica menja polaritet zuba i na taj način lomi jonsku vezu između zuba i naslaga. Tokom pranja zuba ovom četkicom polaritet zuba se menja iz negativnog u pozitivan. Čestice plaka bivaju odbijene od površine zuba i privučene negativnim nabojem vlakana četkice.

 
Uz hyG jonsku četkicu nije neophodno koristiti pastu za zube.
hyG jonsku četkicu mogu koristiti i deca i odrasli.
Litijumska baterija u četkici traje do dve godine, za to vreme menjate samo nastavke-glave četkice (po preporuci stomatologa na tri meseca).

Klinički dokazano u poređenju sa običnom četkicom:
  1. Efikasnije otklanja naslage za 49%
  2. Smanjuje osetljivost gleđi za 60,6%
  3. Smanjuje krvarenje desni za 52%