Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Fiat Chrysler mora da povuče 1.4 miliona vozila, zbog opasnosti od hakovanja!

Fiat Chrysler mora da povuče 1.4 miliona vozila,

zbog opasnosti od hakovanja!    


Zabavni sistem koji vam može doći glave

Nedavno je časopis Wired objavio prilično zastrašujući članak u kome su dvojca belih hakera (ne koriste svoje veštine na protivzakonit način) demonstrirala kako izgleda kada se hakuju nečija kola. Oni su sedeći u svojoj kući preuzeli popunu kontrolu na Jeep Cherokee-ijem koji je vozio novinar Wired, palili i gasili klimu, motor, radio, a najeziviji moment je bio kada su u potpunosti onesposobili kočnice. Naime, prilikom dizajniranja softverskog koda za zabavni sistema, ostavljena je ogromna "rupa", koja zlonamernim napadačima omogućava da pristupi kritičnim delovima automobila kao što su kočnice ili motor.

Svestan ozbiljnosti situacije FCA je odmah izdao saopštenje u kome poziva svoje kupce da posete prodavnice gde će ova ranjivost biti otklonjena sa novom verzijom softvera. Sam proces instalacije je veoma jednostavan, sve što treba da uradite je da ubacite USB sa programom će se sam pokrenuti i instalirati novu verziju softvera. Tim povodom je i kompanija Kaspersky je izdala saopštenje u kome je istakla koje mere treba preduzeti da se ovakve stvari ne bi dešavale u budućnosti.


Više informacija na Digital!


 
vrh strane