Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Facebook uvodi virtualnu realnost na news feed

Facebook uvodi virtualnu realnost na news feed


Video klipovi koji podržavaju ugao od 360 stepeni već postoje na YouTube servisu u saradnji sa GoPro uređajima, a uskoro će i Facebook krenuti da podržava mogućnost boljeg pogleda na njih.

Facebook radi na zasebnoj video aplikaciji koja će podržavati 360 video, format koji je sastavljen od nekoliko kamera, a koji omogućuje korisniku promenu perspektive uz pomeranje uređaja. Ovo je samo prvi korak prema viziji Zuckerberg-a, koji u poslednje vreme često priča o budućnosti video klipova na Facebook-u, a poznato je i da su kupili Oculus za 2 milijarde dolara, čiji će prvi komercijalni proizvod stići na tržište početkom sledeće godine.

Ovakvi video klipovi, zajedno s Oculus-om daju posebno iskustvo na koje Facebook cilja i ima za to dobro pripremljen teren. Predviđanja su kako bi Oculus sledeće godine mogao biti prodan u 1,5 miliona primeraka, što je više nego dovoljno za početak. I dok Facebook ima svoju viziju, Google je objavio Cardboard, kartonsku i jeftinu verziju AR-a (augmented reality), Samsung ima svoju verziju koju je napravio u saradnji sa Oculus-om, HTC ima svoju i Sony ima Morpheus. S obzirom da je sve još u ranoj fazi razvoja, nepoznato je hoće li Facebook ikada objaviti tu aplikaciju, no kako trenutno stvari stoje, sve ide u tom smeru. Facebook bi mogao ponuditi potpuno novo iskustvo korišćenja.


Više informacija na Digital Online

 
vrh strane