Magazin
Početna strana > Magazin > Robne marke > ELNA

ELNA

Elna zaštitni znak oduvek simbolizuje kvalitet, inovaciju i uslugu. Ovo je temelj
na kojem Elna danas nastavlja graditi kompaniju.
Elna ima viziju da pretvori šivenje u zabavu, a da bi šivenje bilo zabava, mašine moraju biti jednostavne za korišćenje, svestrane i moderne.
Elna je zauzela značajno mesto u industriji šivenja kao rezultat brojnih revolucionarnih inovacija.


Prvа Elna mаšinа za šivenje, je svetlost dаnа ugledala 1940 godine i sа mnogim novim kаrаkteristikаmа za to vreme je predstаvljаla mаlu revoluciju.
To je bila prva zelena mаšinа, prva mаšina od аluminijumа, prva mаšina sa slobodnom rukavnom platformom, prvа mаšinа sа ugrаđenom sijalicom i prvа mаšinа sа ugrаđenim motorom zа šivenje.
Još od svog osnivаnjа predstаvljа simbol inovаcije i vrhunskog kvаliteta. Najpoznatija Elnina mašina za šivenje je Elna Lotus (1968) – koja je izložena u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Do dаnаs, Elna konstantno održava svoj kvalitet i neprestanu inovativnost što je i čini jednim od vodećih proizvođača mašina za šivenje, posebno za hobi program.
To dokazuju i svi korisnici Elna šivаćih mašina, milioni ljudi širom svetа, koji su izаbrаli Elna zbog jednostаvne upotrebe, izdržljivosti i pouzdаnosti, kаo što se i vidi kroz 5-godišnju gаrаnciju, u mnogim zemljаmа sveta, a od skoro i u Srbiji.

 
Postanite i Vi član Elna porodice!Hronološki pregled
 
1940 Elna # 1 - prva prenosna šivaća mašina sa ugrađenom rukavnom platformom, elektronskim motorom i ugrađenom sijalicom. Kofer je takođe služio kao sto za šivenje. Pod rukom Ramona Kasasa rođena je šivaća mašina koja je izazvala veliku revoluciju na području kućnih šivaćih mašina.
1952 Supermatic - još jedan revolucionarni koncept kao prva kućna šivaća mašina sa potpuno automatskim bodom. Kontrola bočnog kretanja igle kao i napred - nazad transport materijala.
1963 Prvi overlok bod na šivaćoj mašini.
1964 Star serija - prvi elektronska šivaća mašina koja je ponudila nove mogućnosti uključujući ugrađene  i međusobno promenljive korisne i ukrasne bodove tako dobre kao i automatska rupica za dugme.
1968 Lotus – za to vreme neverovatan inovativan koncept ! Prva kompaktna mašina za šivenje za domaćinstvo zbog smanjene veličine i težine. Zaštitna krila zamjenjuju kofer a i istovremeno se pretvaraju se u sto za šivenje kada se otvore. Odeljak za pribor je ugrađen na vrhu mašine. Danas je Lotus izložena u Muzeju moderne umetnosti u New Yorku u zbirci "Design Collection".
1972 Elna je izabrana kao službena šivaća mašina Olimpijskih igara u Minhenu.
1973 Svetlost dana ugledao je ELNAPRESS, profesionalna presa za peglanje u domaćinstvu.
1976 Dvojni overlok bod.
1978 Air Electronic - prvi elektronska šivaća mašina sa pneumatskom papučicom.
1980    Elna Stella - šivaća mašina koja je sačuvala prednosti Lotusa, poboljšana u dizajnu sa novim mogućnostima za lakše šivanje. Eletronika je postala sastavni deo mašine.
1982 Carina - prva šivaća mašina koji je imala ugrađen super overlok bod za šivenje na svim vrstama materijala.
1985 Elna 5000 - prva švajcarska šivaća mašina sa memorijom i prva kompjuterizovana šivaća mašina.
1986 Prve Elna overlok šivaće mašine sa tipkom za podešavanje napetosti konca sa jednim potezom, sa mogućnošću odsecanja materijala i sistemom za zaključavanje noža, podesivim pritiskom stopice, pokretnim vodičom konca za donji zahvatač.
1987 Elna 7000 omogućuje dodavanje i nadogradnju bodova pomoću kasete.
1987 Elnalock L-5 - prva prenosna 5 nitna overlok kućna šivaća mašina, 2 igle, 2/3/4/5 nitna mašina.
1988 Prva presa za peglanje sa ugrađenim rukavnikom.
1989 Predstavljen kompjuterizovana šivaća mašina Elna 9000 – širina uboda 7mm, “lice u lice” i “ogledalo” (mirror) bodovi, funkcija za multiplikaciju, memorija 6 pamćenja.
1991 Elna PRO 5 DC - prva kompjuterizovana overlok šivaća mašina za kućnu upotrebu sa ekskluzivnom elektronskom regulacijom brzine.
1992 Elna Diva - šivaća mašina, koja sa svojih 370 bodova mogla učiniti sve. 7 rupica, Monogram, abeceda ...
1994 PRO DCZ 905 i 904 DCX - prvi overlok sa kompjuterizovanom napetosti konca i nadogradljivim programiranjem pomoću ekskluzivne PRO Card kartice. 905 je prva overlok šivaća mašina sa pokrivnim bodom.
1994 Kompjuterizovana vez i mašina za šivenje ELNA 9006 nudi tradicionalne bodove, kao i automatsko vezenje. Pomoću kartice Envision može se dodavati dizajn za vezenje.
1996 Elna 925 DCZ - prva overlok šivaća mašina sa tri varijacije pokrivnog boda, uključujući i trostruki pokrivni bod.
1998 Predstavljena je programska oprema EnVision, koja je kompatibilna sa kućnim računarima, a ujedno i sa Elna CE 20 8006 mašinama za šivenje.
1999 Elna 945 Overlock - Proširena memorija omogućuje do 48 ugrađenih programa.
2001 Presa za peglanje Elnapress Opal – prvi digitalni LED displej za kontrolu temperature.
2001 Xquisit - kompjuterizovana šivaći/vez mašina sa automatskim uvlačenjem konca od nosača konca do igle i automatskim namotavanjem konca za vezenje.
2001 Programska oprema Xpressive – poluprofesionalna programska oprema za vez za šivaću/vez mašinu Xquisit.
2002 Overlock 686 sa ugrađenim konverterom za 2 nitni bod i ugrađenim karticama sa uputstvom za automatsko podešavanje napetosti konca.
2004 7200 Quilter’s Dream PRO kompjuterizovana mašina za šivenje sadrži osobine industrijskih mašina kao što su velika brzina i velike radne površine za šivenje kao i mogućnosti za višenamenski izbor bodova i podizanje stopice bez upotrebe ruku (knee lifter).
2004 6600 Quilter’s Dream 2 –kompjuterizovans mašina za šivanje nudi inovativno skladištenje pribora za šivenje.
2005 8200 Xperience - prvi Elnina ekskluzivna mašina za vezenje
2005 XChange – converter koji čita i zapisuje dizajne za vez u većini formata za PC računare
vrh strane