Magazin
Početna strana > Magazin > IT shop > Džepna snaga

Džepna snaga

Prenosni punjač radi nedeljama, a košta kao sok

Napisala Katherine Bagley
Fotografija Brian Klutch


Baterije mobilnih telefona nekad su trajale i po nedelju dana bez punjenja. Danas, smartfon aparati gladni energije, zahtevaju i više punjenja svakodnevno, što čini nošenje adaptera i lov za utikačima delom svakodnevnog života.

Inženjeri iz Lilliputian Systems, firme iz Masačusetsa, razvili su Nectar fuel cell, prenosni punjač koji generiše dovoljno snage da preko USB-a puni telefon jednom u toku dve nedelje. Za razliku od drugih prenosnih izvora energije, koji čuvaju energiju u baterijama, Nectar radi na butan. Kada korisnik priključi telefon u Nectar USB priključak, zamenjivi butan kertridž oslobađa gorivo u ćeliju. Dok gorivo prelazi preko keramičke membrane, joni kiseonika prolaze na površinu, generišući struju. Proces može dostići temperaturu od oko 1000°C, pa su inženjeri napravili izolacionu mrežu od cevi od silicijum-nitrita da bi održali nisku spoljašnju temperaturu Nectar-a.
Kad se kertridž sa butanom isprazni, korisnici mogu da ga recikliraju. Pošto u maju predstavi Nectar, Lilliputian planira da se fokusira na šire primene ćelija sa gorivom, kao što je ugradnja takvih ćelija u prenosne računare i slične uređaje - čineći AC adaptere sve više zastarelim.

Lilliputian Systems Nectar
Dimenzije: 11.7 x 7.6 x 2.3 cm
Bezbednost: odobreno od strane TSA (Transportation Security Administration - Agencija za sigurnost prevoza)
Cena: 299 USD (10 USD za dodatnu kasetu tzv. kertridž)Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
 
vrh strane