Dell laptop Latitude Rugged Extreme


Dell je predstavio prenosne računare u okviru svoje Latitude Rugged Extreme serije koji su sposobni da funkcionišu u uslovima u kojima klasični notebookovi ne bi mogli da izdrže, kao što su povećana vlaga, prašina, voda, visoke temperature i jake vibracije.

To ih čini idealnim za korisnike koji rade u vojci, javnoj bezbednosti, proizvodnji, hitnoj pomoći, na gradilištima... Za izradu kućišta ovih računara korišćeni su veoma otporni materijali poput ultra-polimera otpornih na udarce i izdržljive legure od magnezijuma.

Najmanji model iz nove serije nosi naziv Rugged Extreme 12 (7204), a opremljen je 11.6-inčnim ekranom  rezolucije 1366 x 768 piksela, napravljenim tako da se može koristiti i pod uticajem jake sunčeve svetlosti. U pitanju je ekran osetljiv na dodir koje podržava multi-touch upravljanje sa više prstiju, a prepoznaje pokrete ruke i dodire čak i ukoliko korisnik nosi debele rukavice. Ovaj robustan uređaj je spakovan u kućište dimenzija 311 x 219 x 39 mm, dok ukupna težina iznosi 2,72 kilograma, a u sebi ima i bateriju koja obezbeđuje do 9 sati neprekidnog rada. Prednost ovog računara ogleda se i u tome što poseduje preklopni ekran koji se tako može koristiti i kao tablet računar, doduše prilčno deblji od uobičajenih standarda.

Što se tiče procesora – u pitanju je četvrta generacija Intel Core i3, i5 i i7. Za skladištenje podataka na raspolaganju stoje SSD-ovi kapaciteta 128, 256 i 512 GB, dok je maksimalna podržana količina memorije 16 GB DDR3 RAM-a. Od video izlaza su podržani D-Sub i HDMI, a pored Wi-Fi i Bluetooth podrške ovi računari imaju podršku i za mobilni internet, te zaštićeni GPS.

Grafika računara zavisi od procesora koji je odabran, pa tako može biti na primer integrisana HD 4400 grafika ili možda diskretna Nvidia GT 720M grafička kartica sa 2 GB DDR3 memorije.


Preuzeto iz novina Informer, rubrika Inovacija