Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > Da li nam već trebaju antivirusi za automobile?

Da li nam već trebaju antivirusi za automobile?

Kaspersky već razmatra buduća rešenja za "Internet of Things"


Sergej Loškin, viši istraživač za bezbednost u timu GreAT kompanije Kaspersky Lab je dao izjavu povodom novotkrivenih sigurnosnih propusta automobila nove generacije.

„Pre dva dana se podigla medijska buka u bezbednosnoj industriji, jer je prvi put u istoriji, demonstrirana ranjivosti daljinskog upravljanja kod automobila. Saopšteno je da je demo daljinski napad obavljen kompjuterski nad džipom Cherokee, jer su Čarli Miler i Kris Valasek otkrili ranjivost u sistemu za zabavu. Ova slabost je istraživačima omogućila ne samo pristup nekritičkim postavkama, već i potpunu kontrolu nad automobilom. Vozač automobila nije mogao da kontroliše klimu u vozilu, radio ni brisače. Automobil je bio pod kontrolom istraživača, a ne vlasnika.

Navodno, slabost je pronađena u integrisanom sistemu Uconnect, koji je delovao sa mrežnim mobilnim operaterom Sprint kako bi komunicirao sa spoljašnjim okruženjem Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Ako su izveštaji tačni, ovaj napad dokazuje da je dovoljno znati interni IP mete kako bi kod bio prepisan u spoljni računar i tako bila preuzeta potpuna kontrola nad vozilom. Očigledno je da proizvođači softvera nisu obezbedili vozila, na isti način na koji obezbeđuju korporativne mreže ili računare.


Više informacija na Digital!

 
vrh strane