Magazin
Početna strana > Magazin > Robne marke > BRAUN

BRAUN

Maks Braun, mašinski inženjer, osnovao je malu inženjersku prodavnicu u Frankfurtu 1921, a 1923 godine počinje proizvodnju komponenti za radio aparate. 1928 godine kompanija je porasla do te mere, delom i zbog upotrebe određenih plastičnih materijala, da se preselio u nove prostorije. Osam godina nakon što je osnovao prodavnicu Maks Braun je počeo sa proizvodnjom kompletnih radio aparata 1929 godine.
Uskoro nakon toga Braun je postao jedan od vodećih nemačkih proizvođača radio aparata. Ovaj razvoj se nastavio sa predstavljanjem jednog od prvih aparata koji je imao opciju slušanja I snimanja 1932 godine.
Posle rata, Braun je nastavio sa proizvodnjom najboljih radio aparata I audio opreme, I uskoro postao poznat po svom Hi-Fi sistemu gramofona. Godine 1954, kompanija je počela proizvodnju film slide projektora, oslonac poslovanja u narednih 40 godina. 1950 godine Braun počinje sa prozvodnjom električnih brijača po kojima je najviše poznat danas. 50 S je prvi Braunov električni aparat za brijanje. Brijač je bio dizajniran 1938 godine ali drugi svetski rat je odložio prezentovanje sve do 1951 godine. On je ponudio oscilirajući blok za sečenje, sa veoma tankom ali veoma stabilnom metalnom folijom montiranom iznad njega. Ovaj princip se I danas koristi na Braunovim aparatima za brijanje.
Do 1970 godine Braun je počeo da se fokusira na aparate potrošača, uključujući I aparate za brijanje, kafemate, satove, radio aparate. Kompanijska linija projektora I Hi-Fi proizvoda je prekinuta 1998 godine I Braun AG je transformiran u privatna preduzeća. 1989 godine prodajno odelenje Brauna ujedinilo sa Gillette divizijom radi smanjenja troškova. 2005 godine Proctor&Gamble je preuzeo Gillette čineći Braun podružnicom P&G-a.

Braun je globalni lider u kategoriji epilatora sa 40% vrednosnog učešća u prodaji dok je na brijačima takođe lider sa 22% (podaci Nilsen 2010). Braun od svog osnivanja pa do danas od konkurencije ističe po prepoznatljivom dizajnu I konstantnim inovacijama. Takođe Braunov zaštitni znak je nemačka tehnologija, kao I fabrika u Nemačkoj koja prozvodi epilatore I brijače.
vrh strane