Početna strana > Blu-ray plejer

Blu-ray plejer


Blu-Ray Player je uređaj koji Vam omogućava da puštate video i audio materijal sa Blu-Ray diskova, kao i sa CD (Compact Disk) i DVD (Digital Versatile Discs) diskova. Kupovinom Blu-Ray Playera vi se ne ograničavate samo na Blu-Ray Diskove, već možete da puštate audio i video materijal sa starijih vrsta medijuma.
 

 

Blu-Ray Disk je osmišljen kao naslednik DVD-a. Donosi nam daleko veći prostor za fajlove i mogućnost snimanja video i audio materijala u High Definition(HD) formatu.

Za razliku od DVD medija koji ima 4.7GB prostora, Blu-Ray Disk ima čak 25GB prostora, što uz Dual Layer tehnologiju nam daje čak 50GB prostora.

DVD je svojim standardima predviđen za TV format koji je godinama radio uspešno. Međutim pojavljivanjem HDTV-a pojavljuje se potreba za novom vrstom medija, koji mogu da podrže potrebe kvaliteta i veličine fajlova u HD formatu.

Blu-Ray Disk je iste veličine kao i CD ili DVD (12cm), prava razlika je u tome što BRD ima više slojeva za upisivanje podataka zu odnosu na CD i DVD. Pored upisivanja podataka na više slojeva tu je i nova vrsta kompresije podataka, tako da na istu “veličinu” može da stane mnogo više podataka. Zahvaljujući   višeslojnoj tehnologiji Blu-Ray player ima drugu vrstu lasera koji čita te podatke, za razliku od CD i DVD playera koji su imali crveni laser , Blu Ray ima plavi odakle i dolazi samo ime Blu-Ray(Plavi Zrak).

Neki Blu-Ray Playeri imaju podršku za 3D tehnologiju, tako da sa njima možete da uživate u 3D filmu na maksimalnoj mogućoj rezoluciji.

Većina filmova na Blu-Ray diskovima je u 1080p formatu, odnosno 1920x1080 piksela. Ukoliko nemate TV sa FULL HD rezolucijom, već TV sa HD Ready (1366x768 piksela), to Vas neće onemogućiti da gledate filmove preko Blu-Ray Playera. Sam uređaj Vam daje mogućnost da promenite rezoluciju u kojoj želite da gledate film.

Da bi ste dobli najbolji kvalitet slike i zvuka potrebno je da Blu-Ray Player povežete na Vaš TV sa HDMI kablom, koji prenosi sliku i zvuk u HD formatu na Vaš TV i Home Theatar uređaj. Ukoliko nemate mogućnost za HDMI povezivanje, sledeći najbolji način je povezivanje pomoću komponentnog priključka.


Na sledećem linku možete pogledati sve Blu-ray plejere .
vrh strane