Vox Electronics
Blistavi um Džona Neša

Nobelovac Džon Neš, čiji je život prikazan u poznatom holivudskom filmu Blistavi um, tragično je preminuo u 86. godini života.

Samo nekoliko dana nakon što mu je u Norveškoj uručena prestižna nagrada Abel za doprinos u oblasti matema–tike, Džon Neš (86) i njegova supruga Ališa (82) tragično su izgubili život 23. maja 2015. godine u saobraćajnoj nesreći dok su se vraćali sa putovanja iz ove nordijske zemlje. Tragedija se dogodila kada je vozač taksija, u kom se nala–zio bračni par Neš, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zaštitnu ogradu.

Džon Forbes Neš Džunior jedan je od najuticajnijih matematičara druge polovine 20. veka. Nobelova nagrada u oblasti ekonomije dodeljena mu je za doprinos koji je njegov rad u okviru Teorije igara, Nešova ravnoteža, imao na razvoj ove oblasti. Međutim, pojedini matematičari smatraju da je Nešov doprinos u oblasti diferencijalne geometrije i parcijalnih diferencijalnih jednačina još značajniji.
Kapriciozni lik i delo ovog slavnog matematičara inspirisali su ne samo matematičare i ekonomiste širom sveta, već i holivudske umetnike. Centralna tema Oskarom nagrađenog holivudskog filma Blistavi um je život ovog Nobelovca i njegova višedecenijska borba sa teškim oblikom paranoidne šizofrenije.

Džon Neš nije oduvek bio slavan. Ovaj blistavi um dugi niz godina boravio je u senci teškog mentalnog oboljenja. Do dodele Nobelove nagrade u oblasti ekonomije 1994. godine, bio je gotovo nepoznat široj javnosti. Za njega je znao uži krug naučne zajednice i studenti sa Prinstona koji su ga često viđali kako usamljeno šeta kampusom univerziteta. U trenutku dodele nagrade, bio je veoma lošeg materijalnog stanja, koje je bilo posledica duge borbe sa bolešću.


Više informacija na Popular Science