ASUS

Asus je Tajvanska kompanija koja se bavi proizvodnjom računarskog hardware-a i novih tehnologija, poput mobilnih telefona, tablet računara, monitora, grafičkih kartica itd.
 


Osnovali su ga u Tajpeju 1989. godine T.H.Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh i M.T. Liao, bivši kompjuterski inžinjeri koji su radili za Acer. Do 2009. Asus je, za razliku od ostalih Tajvanskih kompanija dobijao uzorke Intelovih procesora pre svojih konkurenata. U septembru 2005. godine izbacili su svoju prvu PhysX karticu, u decembru 2005. svoj prvo LCD televizor. Zajedno sa Samsungom i Founder Technology, 9. marta 2006. godine postali su proizvođači prvih Microsoft Origami modela. Septembra 2007. počeli su da proizvode uređaje sa Blu-ray podrškom, najavljujući izdavanje BD-ROM/DVD čitača za PC.

U januaru 2007. počinje rekonstrukcija Asus-ovog poslovanja. Kompanija se podelila na tri odeljenja: Asus, Pegatron i Unihan Corporation. Asus brend je bio okrenut računarima, Pegatron je proizvodio matične ploče i komponente, a Unihan Corporation se fokusirao na proizvodnju kućišta. Početkom 2008. Asus je i formalno podeljen na tri kompanije: ASUSTeK, Pegatron i Unihan.

Pre nego što su raskinuli saradnju sa kompanijom Garmin, zajedno su napravili 6 Garmin-Asus smart telefona za dve godine.

U decembru 2010. Asus je na tržište izbacio tada najtanji notebook, Asus U36 sa Intelovim i3 i i5 procesorom, a debljina ovog uređaja je bila samo 19mm.

Ime Asus vodi poreklo od reči Pegasus, krilatog konja iz grčke mitologije. Ova mlada kompanija je trenutno na 5. mestu vodećih proizvođača računara i računarskih komponenti u svetu. Primarno poslovanje kompanije je usmereno ka proizvodnji tehnologija pod sopstvenim brendom, ali ova kompanija takođe proizvodi komponente za druge proizvođače računarske opreme, poput Apple-a, Dell-a, HP-a...