Magazin
Početna strana > Magazin > IT shop > Apple MacPro za profesionalce

Apple MacPro za profesionalce

Apple MacPro je drugačiji od svega u PC industriji što ste ikada videli. MacPro je sada mali cilindrični uređaj koji je napravljen da stoji na vašem stolu, ne ispod njega – visok svega 9.9“, 6,6“ u prečniku, a težak oko 11 kilograma.


Verovatno najspektakularnije izgleda kada se njegov reflektujući poklopac skine, otkrivajući unutrašnjost uređaja. To je uglađeni egzoskelet, ali Pro neće raditi bez kućišta, jer se tako hladi. Bez obzira koliko se komponente budu zagrevale, uvek će raditi tiho. Apple je radikalno promenio sistem hlađenja, bazirajući strukturu na trougaonom pasivnom hladnjaku oko kojeg se nalaze ploče sa komponentama. Na vrhu je veliki ventilator prečnika skoro celog cilindra koji aktivno izvlači toplotu. Rezultat je – tišina – čak i kada se maksimalno optereti, računar generiše svega oko 17dB šuma.

Novi Mac Pro je izgrađen oko termalnog jezgra – najefikasnija postavka duple grafike ikada. Novi Mac Pro jedramatično odstupanje od svojih prethodnika. Šasija je još uvek od aluminijuma (sa izuzetkom plastičnog poklopca na ventilatoru), neverovatno glatka. Dizajn ne pokušava da sakrije ulazne i izlazne portove, već skreće pažnju na to - svi IO portovi se nalaze na zadnjem delu uređaja- četiri USB 3.0 porta, 6 Thunderbolt 2 konektora, 2 Gigabit Ethernet slota, priključak za zvučnika i priključka za slušalice i HDMI port, a naponski kabl je jedan crni kabl. Lako možete pristupiti RAM memoriji, hard disku i grafici, ali bez mogućnosti nadogradnje. Tu stupa Thunderbolt. Apple Mac Pro vidi kao čvorište za sve vaše pribora i dodataka, a ne kao jedan boks koji sve drži.

Apple Mac Pro nudi dve konfiguracije sa nekoliko opcija za nadogradnju - mašina osnovnog nivoa sa četiri jezgra i 12GB RAM-a, dok zahtevniji modeli kreću sa dizajnom od 6-jezgara i 16GB RAM-a. Oba stižu sa dve grafike.


Preuzeto iz novina Informer, rubrika Inovacija
vrh strane