Ako upravljate dronom, možete dobiti do 5 godina zatvora

Nesavesni vlasnici prave sve više problema

U poslednjih nedelju dna dronovi su se dva puta našli u centru pažnje. Prvo su u Americi vatrogasci bili prinuđeni da obustave gašenje velikog požara jer je su okolo letelo nekoliko dronova koji su snimali nesreću. Po trenutnoj regulativi, čim se to desi avioni i helikopteri za gašenje požara moraju da se prizemlje, sve dok se dronove ne udalje iz zone leta. Policija je morala da prečešlja okolinu, sve dok nije našla nekoliko nesavesnih vlasnika, koji nisu ni shvatili da ometaju gašenje požara. Ali to nije sve!

Taman kada smo pomislili da je to kraj stiže nam nova vest iz Poljske da je Lufthanzin avion zamalo imao sudar sa dronom, koji je lebdeo u blizini aerodroma. Sudar bespilotne letelice i aviona može imati razne posoledice, od blago oštećenja ili pada aviona ako deo drona upadne u mlazni motor. Slični slučajevi su se desili i u Engleskoj, gde je tokom prošle godine zabeleženo 6 "bliskih susreta" između aviona i dronova na daljinsko upravljanje.
Zbog toga su Britanske vlasti nedavno donele nove propise vezane za upotrebu dronova. Operator uvek mora da vidi letelicu, koja mora biti najmanje 50 metara udaljena od bilo kog automobila, zgrade ili prolaznika. Takođe ukoliko je u pitanju neki veći skup minimalna razdaljina je 150 metara. Ko prekriši ova pravila može da očekuje kaznu zatvora i do 5 godina.
 

Više informacija na Digital!